Kramer vervanger van Jansen in hockeyploeg bij Champions Trophy

Doelman Josef Kramer vervangt Ronald Jansen in de hockeyselectie die vanaf 11 juni de titel verdedigt bij het toernooi om de Champions Trophy in Brisbane. De 21-jarige keeper van Oranje Zwart verdient zijn uitverkiezing vooral op basis van een sterk optreden tijdens de play-offs om de landstitel. Routinier Jansen (35) ontbreekt bij het zeslandentoernooi omdat hij onvoldoende tijd vrij kan maken.

Kramer maakte al deel uit van de voorlopige selectie die afgelopen pinksterweekeinde in Terrassa twee oefenduels speelde tegen Canada. Zaterdag speelde de wereld- en olympisch kampioen gelijk (3-3), maandag werd met 3-2 verloren van de ploeg die vorig jaar als achtste eindigde bij het wereldkampioenschap in Utrecht.

Kramers ploeggenoot Marnix van Rijn maakt eveneens zijn opwachting in de selectie. De voormalige jeugdinternational is zowel inzetbaar op het middenveld als in de aanval. De derde nieuweling is Bloemendaal-aanvoerder Diederik van Weel. Verdediger Wouter van Pelt van HDM ontbreekt wegens privé-omstandigheden.

Voor het eerst mag bondscoach Maurits Hendriks achttien in plaats van zestien spelers meenemen naar een internationaal toernooi. Ter voorbereiding op het toernooi om de Champions Trophy speelt Nederland vanavond een oefeninterland tegen Engeland. Zondag staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in Rotterdam.

De vrouwenploeg oefende gisteren in Keulen tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Tom van 't Hek won met 1-0 dankzij een rake strafcorner van verdedigster Dillianne van den Boogaard. Voor de vrouwen begint het toernooi in Brisbane op 10 juni met een duel tegen Argentinië.

De mannenselectie ziet er als volgt uit: Doel: Vogels (HGC) en Kramer (OZ); Verdediging: Van der Weide (Den Bosch), Jazet, Van Weel (Bloemendaal), Lomans (HGC) en Windt (Amsterdam). Middenveld: Brinkman (SCHC), Delmee (Den Bosch), Van Heeswijk, Van Rijn (OZ), De Nooijer (Bloemendaal) en Veen (HGC). Aanval: Buma, Van Wijk (Bloemendaal), Geeris (Den Bosch), Eikelboom (Amsterdam) en Van Meer (HGC).