Kinderboekenschrijvers voor Varkens in Nood

Vijf bekende kinderboekenschrijvers gaan deze zomer actie voeren voor de stichting Varkens in Nood. Ze willen dat varkens ruimere hokken krijgen en buiten mogen wroeten. Morgen begint hun actie bij een speciale voorstelling van de film Babe in de grote stad in de City-bioscoop in Amsterdam.

De vijf kinderboekenauteurs die meedoen zijn Thea Beckman, Rindert Kromhout, Yvonne Kroonenberg, Ton van Reen en Jacques Vriens. Ze nemen de actie over van cabaretier Youp van 't Hek. Yvon Jaspers van het jeugdprogramma Het Klokhuis presenteert de speciale varkens-voorstelling. De kinderboekenschrijvers leggen uit waarom ze meedoen aan kinderen die ondermeer via de Kinderpagina uitgenodigd zijn. Er komt dit najaar een speciaal boek met varkensverhalen van de kinderboekenschrijvers.

Ton van Reen zegt dat hij zich inzet voor de stichting Varkens in Nood ,,omdat ik altijd tegen misbruik van dieren ben. Konijnen moeten rondhuppelen in het bos, kippen moeten in bomen slapen (wat ze doen als ze niet gekortwiekt zijn) en varkens moeten tevreden in schone modderpoelen liggen te knorren.'' En Rindert Kromhout is kwaad op de bio-industrie: ,,Weet je waar ik vooral boos over ben? Dat varkens in hokken worden gepropt met een stenen vloer of een rooster om daar in korte tijd te worden vetgemest. Ze vervelen zich te pletter, want varkens zijn heel nieuwsgierig, maar in zo'n stom hok ben je gauw uitgekeken. Ze zijn volgens mij hartstikke ongelukkig. Nu zeg jij misschien: hoe weet jij dat? Varkens zijn ook heel slim. Slimmer dan de meeste honden bijvoorbeeld. En ze hebben een heleboel soorten knorren en grommen, waarmee ze je precies vertellen of ze boos, bang, verdrietig of tevreden zijn. Varkens uit de bio-industrie hebben dus zéker in de gaten dat er iets niet klopt. Want het échte varkensleven is: lekker rondscharrelen op een weiland of in de vrije natuur; de hele dag op je gemak eten zoeken; elkaar helpen bij het schoonmaken van het varkenslijf; een nest maken van takken en bladeren voor de kleine biggetjes, én... af en toe een stukje zwemmen. Zo horen varkens te leven en niet anders!''