Juventus nieuwe club van Van der Sar

Terwijl Danny Blind en Jari Litmanen na hun laatste thuiswedstrijd op emotionele wijze afscheid namen van de supporters van Ajax verbeet Edwin van der Sar zich in de kleedkamer. Op dat moment wist de 28-jarige doelman dat ook hij niet meer in de Arena zou terugkeren. Maar pas gisteren werd zijn transfer naar Juventus officieel afgerond. Van der Sar tekende een contract voor vier jaar bij de `Oude Dame' uit Turijn, waar hij de met coach Marcello Lippi naar Internazionale verhuisde Angelo Peruzzi opvolgt en met oud-Ajacied Edgar Davids wordt herenigd.

Met het vertrek van Van der Sar is de ontmanteling van Ajax voltooid. Na het afscheid van de broertjes De Boer, Litmanen en Blind was de keeper van Oranje de laatste speler van het elftal dat in 1995 onder leiding van trainer Louis van Gaal de Champions League won. ,,Ik keek eens om me heen en ik bedacht me dat alleen materiaalman Sjakie Wolfs en assistent Bobby Haarms nog van die gouden lichting zijn overgebleven'', zei Van der Sar na zijn terugkeer uit Turijn op Schiphol. Hoewel een rampzalig seizoen bij Ajax slechts zijn verlangen had gevoed ook in het buitenland te gaan voetballen, was het volgens hem toch ,,een moeilijke beslissing'' geweest zijn contract tot 2001 te ontbinden.

Zijn zaakwaarnemer Rob Jansen beklemtoonde dat het bestuur van Ajax niet een tweede `affaire De Boer' wilde. Hoewel Ajax zijn doelman - net als de naar Barcelona vertrokken tweeling - aan zijn langjarige overeenkomst had kunnen houden, werd een elegante oplossing verkozen. In een persbericht stelde het bestuur van Ajax ,,dat Van der Sar zijn wens om in het buitenland te gaan spelen tijdig kenbaar heeft gemaakt''. Bovendien respecteert de club zijn ambitie een volgende stap te zetten in zijn carrière en werd zijn positieve houding bij Ajax geroemd.

Opgelucht gaf Van der Sar ,,een pluim aan het Ajax-bestuur'' dat hem tevergeefs op andere gedachten probeerde te brengen. ,,We hebben verschillende gesprekken gevoerd'', zei Van der Sar. Maar het perspectief dat coach Jan Wouters en de nieuwe directeur spelersbeleid Blind hem voorspiegelde, kon onmogelijk aantrekkelijker zijn dan optredens in de Italiaanse Serie A. ,,Ajax was niet blij met de wens van Van der Sar de club te verlaten'', zei Jansen. ,,Maar zijn transfer is één van de grootste in de geschiedenis van een doelman.'' Naar verluidt heeft Juventus 17 miljoen gulden betaald voor de Nederlander.

Van der Sar zei gisteren lang te hebben getwijfeld of hij de club, waar hij in april 1991 tegen Sparta debuteerde, niet zou helpen bij de wederopbouw. De lange doelman uit Voorhout behoorde immers tot de harde kern met Frank en Ronald de Boer, Blind, Litmanen en Overmars, die hun ploeggenoten uit 1995 opriepen Ajax trouw te blijven. ,,Maar stukje bij beetje is het elftal afgebrokkeld en dit seizoen werd zelfs een hele hap genomen uit de ploeg'', constateerde Van der Sar. ,,Op een gegeven moment kijk je dan niet meer naar de spelers die zijn vertrokken, maar wat er nog om je heen staat.''

Van dat beeld zei Van der Sar dit seizoen niet vrolijk te zijn geworden. Hoe vaak haalde hij de bal niet vloekend uit zijn doel na weer een blunder in de onzekere Ajax-defensie? In kernachtige bewoordingen erkende Van der Sar dat het hem zwaar gevallen was juist na zo'n ,,kutseizoen'', waarin alleen de nationale beker werd gewonnen, Ajax de rug toe te keren. Sinds zijn debuut in 1991 werd Van der Sar met Ajax vier keer landskampioen, won hij drie keer de beker, drie keer de Supercup en staan tevens de Europa Cup voor landskampioenen, de wereldbeker en de UEFA Cup op zijn palmares.

Wat had Van der Sar nog te winnen bij Ajax? De verleiding om zijn voormalige teamgenoten naar het buitenland te volgen, was te groot geworden. In Engeland en Italië bestond belangstelling voor de international. Het was voor Van der Sar ,,een kwestie van gevoel te kiezen voor een compleet andere cultuur''. Daarom werd het Italië en niet Engeland, waar Liverpool en Manchester United zich voor hem had gemeld. ,,Maar dat betekent niet dat die clubs meteen met contracten liepen te wapperen.''

Van der Sar besefte bovendien ,,dat mijn stijl van voetballen in Italië het beste tot zijn recht komt''. In de Engelse Premier League wordt van een keeper toch vooral verwacht dat hij de bal robuust naar voren knalt en dat hij zich kan weren in de talrijke lijf-aan-lijf gevechten in het strafschopgebied. Dat waren nu juist niet de kenmerken in de huisstijl bij Ajax, waar Van der Sar zich ontwikkelde tot mogelijk de best voetballende keeper ter wereld. Op het WK in Frankrijk kon hij zich niet onderscheiden als de beste doelman en die eretitel hoopt Van der Sar nu te verdienen in de Italiaanse Serie A bij een club ,,met een wereldwijde uitstraling''.

Juventus is onlosmakelijk verbonden met prijzen, beseft Van der Sar. ,,Met Ajax heb ik drie keer tegen Juventus gespeeld en drie keer verloren. Tja, dacht ik. Dan ga ik er zelf maar voetballen.''

Juventus is voor het volgend seizoen daarentegen nog niet verzekerd van Europees voetbal. ,,Dan speel ik straks toch in de Intertoto-competitie'', sprak Van der Sar, droogjes als altijd.

    • Robèrt Misset