Israel: annexatie op de valreep

De vertrekkende Israelische regering van premier Benjamin Netanyahu heeft tot grote woede van de Palestijnen het grondgebied van de grootste joodse nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever, Maale Edumim, tot Oost-Jeruzalem uitgebreid. Minister van Defensie Moshe Arens tekende gisteren het besluit dat het 25.000 inwoners tellende Maale Edumim 1.300 hectare groter maakt en met de joodse wijken aan de stadsgrenzen van Jeruzalem verbindt. Maale Edumim strekt zich aan oostelijke zijde tot dicht bij Jericho uit, en deelt nu de facto de Westelijke Jordaanoever in tweeën. Volgens de Palestijnse minister Ziad Abu Zayyad is de Israelische actie in strijd met de akkoorden tussen Israel en de Palestijnen. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat waarschuwde dat de annexatie tot geweld kan leiden. Yossi Beilin, een medestander van de gekozen premier Ehud Barak, sprak van een provocatie van de vertrekkende regering. (AFP, AP)