Internationale beurzen

LONDEN

Het forse verlies van Wall Street gisteravond werd vanochtend zwaar gevoeld op de Londense effectenmarkt. Rond het middaguur stond de FT100-index met een verlies van 66,8 punten (1,1 procent) op 6132,7 punten.

Aandelen in de oliesector en de financiële waarden leidden de index naar beneden. Vooral het koersverlies van BP Amoco drukte het sentiment op de Britse effectenbeurs.

FRANKFURT

Ook Frankfurt had zwaar te lijden onder het verlies in New York een dag eerder. De DAX-index verloor 68,23 punten (1,3 procent) op 5015,60. Handelaren klaagden dat de Duitse effectenmarkt ,,geen eigen richting'' heeft en uitsluitend reageert op impulsen van buitenaf. Vooral banken, chemische industrie, autofabrikanten en nutsbedrijven verloren in waarde.

PARIJS

In lijn met andere Europese beurzen stond Parijs vanochtend op verlies. De toonaangevende CAC40-index verloor 38,61 punten (0,9 procent) op 4287,83.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs heeft vandaag een flinke veer moeten laten. In reactie op het grote verlies dat Wall Street gisteravond boekte, sloot Tokio 1,26 procent lager. De Nikkei-index daalde 204,51 punten naar 15.972,68. Daarmee daalde deze beursbarometer onder de psychologische belangrijk geachte grens van 16.000 punten. De stemming in Tokio werd verder gedrukt door nieuwe ongunstige cijfers over de Japanse economie.

Andere beurzen in het Verre Oosten waren eveneens negatief gestemd. Alleen die in Zuid-Korea vertoonde een plus en won 5,58 punten op 732,24. De Australische effectenbeurs daalde 0,6 procent en belandde op 2888,6 punten.

NEW YORK

Wall Street is de weg bergafwaarts weer ingeslagen. Stegen de aandelenkoersen woensdag, na vier dagen van verlies, gisteren werd de teruggang onverdroten hervat. De Dow Jones-index zakte met 235,23 punten (ongeveer 2,3 procent) tot 10.466,93.

Winstnemingen waren debet aan de gang van zaken. Bovendien waren beleggers weer onzeker over het opleven van de inflatie. Die kan leiden tot een renteverhoging, en dat zorgt gewoonlijk weer voor een lagere waardering van aandelen. De financiële waarden en de oliefondsen moesten het gisteren vooral ontgelden. Ook de Internetfondsen zakten fors weg.

De groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar is herzien van 4,5 tot 4,1 procent (op jaarbasis), zo bleek gisteren. Normaal had deze bekendmaking de vrees voor hogere rente wat moeten dempen, maar dat gebeurde niet. Van de dertig fondsen in de Dow Jones-index steeg alleen Johnson and Johnson, en dan nog maar een fractie.