Ik heb een tam varken

,,Wij wonen op een boerderij met 600 varkens,'' schrijft Martine Lesterhuis, 10 jaar uit Holwierde. Ze is een van de tientallen lezers van de Kinderpagina die reageerden op onze vraag twee weken geleden: wat vind je van de bio-industrie, met varkens in hele kleine hokken – en waarom zie je bijna nooit biggen in de wei? Alle inzenders vinden dat varkens meer ruimte moeten krijgen. ,,Varkens hebben net zoveel recht op gras en modder als koeien en andere dieren,'' vindt Chaja Kolthoff (11) uit Zelhem, die overigens, zoals meer inzenders, nooit vlees eet. ,,Ik woon in Loenen aan de Vecht en daar zijn heel veel weilanden en ik zie nooit biggetjes. Dat vind ik heel gemeen,'' schrijft Josephine Noordermeer (7). Op de boerderij van Martine Lesterhuis lopen de varkens wel buiten in de wei, en in de hokken ligt stro ,,want wij hebben biologische varkens,'' schrijft ze. ,,Onze poes was in het stro gaan liggen, onder de warme lamp bij de biggen. Het leek heel grappig.'' Ze heeft ook een tam varken gehad, want als de biggen zes weken oud zijn, en al die tijd bij hun moeder zijn gebleven, kun je er een tam maken. ,,Hij heette Porky. Hij at zo uit je hand, dat kriebelde wel een beetje.'' Op de foto zie je Martine met haar vriendinnen bij Porky. ,,Gelukkig hebben wij geen bio-industrie. Want ik heb kennissen die hebben varkens in kleine hokken. Ik vind dat het zo niet moet!!'' schrijft Martine. Dat vindt Redouan (11) uit het Kinderhuis Tjallingahiem ook. Net als de andere inzenders steunt hij de actie van Varkens in Nood, die nu met kinderboekenschrijvers meer aandacht voor de varkens in te kleine hokken wil vragen. ,,Ik weet niet veel over J.J. Voskuil, de schrijver die de Varkens in Nood-actie begon, en ik ken hem ook niet. Maar ik ken hem nu wel als dierenvriend. Een echte dierenvriend,'' schrijft Nadia Kolling (10) uit Hendrik Ido Ambacht.

Alle inzenders die een vrijkaartje voor de speciale Varkens in Nood Babe-voorstelling hebben gewonnen, hebben al een kaartje thuisgestuurd gekregen. Dank voor de inzendingen.

    • Paul Steenhuis