Geen paviljoen voor Rietveld in Utrechts museum

Het Centraal Museum in Utrecht heeft de geplande bouw van een Rietveld-paviljoen afgeblazen, omdat de benodigde financiering niet rond te krijgen was. Het gebouw had een centrale plaats moeten krijgen op het museumterrein, dat voor ruim 35 miljoen gulden wordt verbouwd.

Slechts ongeveer de helft van de benodigde 6 miljoen gulden kwam binnen van de gemeente, de provincie Utrecht en de Europese Unie. De Stichting Doen (van de Postcodeloterij) overweegt nog een bijdrage, het bedrijfsleven liet het afweten. Volgens directeur Sjarel Ex van het Centraal Museum besteden in kunst geïnteresseerde bedrijven hun geld liever aan opvallende projecten en festiviteiten. Voor de binnenkort te openen openluchttentoonstelling Panorama 2000 haalde Ex in een jaar 5 miljoen gulden op. Ex: ,,Voor het Rietveldpaviljoen zijn we al jaren aan het leuren. We hebben geen kans onbenut gelaten. Dan moet je op een gegeven moment concluderen dat je polsstok niet verder reikt.'' Als alternatief stelt het museum nu aan de gemeenteraad voor om de Rietveldverzameling, de grootste ter wereld, onder te brengen in de twee jaar geleden verworven Willem-Arntszvleugel en het toegezegde geld daarin te investeren. Het college is al met dat plan akkoord. (ANP)