Frans Elf overtreft bod Norsk op Saga

De Franse oliemaatschappij Elf Aquitaine heeft vanmorgen een verrassend bod uitgebracht op het Noorse Saga Petroleum. Elf Aquitaine is bereid omgerekend 4,5 miljard gulden te betalen voor de Noorse olie- en gasproducent en overtroeft daarmee een bod van de Noorse concurrent Norsk Hydro ASA.

Het bod van Elf ligt volgens het bedrijf 8 procent boven dat van Norsk Hydro. Norsk Hydro dat door de Noorse staat wordt gecontroleerd, biedt geen contant geld maar eigen aandelen voor Noorse Saga.

Elf Aquitaine benadrukt dat het om een ,,vriendelijk bod'' gaat. Het Franse concern beweert dat het wordt aangemoedigd door Saga, dat uit handen van de grote Noorse broer zou willen blijven. Het bestuur van Saga heeft echter nog geen formeel advies uitgebracht aan de aandeelhouders om in te gaan op het bod van Elf.

Het Franse concern wil Saga inlijven om zijn positie op de Europese markt te versterken. De Saga-voorraden zouden de gas- en oliereserves van Elf Aquitaine met een kwart doen toenemen. Elf heeft zich niet laten afschrikken door signalen dat de regering van Noorwegen Saga in Noorse handen wil houden. ,,Ons bod voor Saga past in onze strategie die er op is gericht onze kernactiviteiten in exploiratie en productie uit te bouwen'', aldus topman Philippe Jaffre van Elf vanmorgen. Elf doet zijn bod gestand als tenminste 67 procent van de aandeelhouders daarmee instemt.

Hoewel Elf zegt te zijn aangemoedigd door de top van Saga verklaarde een woordvoerder van het bedrijf vanmorgen dat met de directie van Saga nog geen overeenstemming is bereikt over een aanbeveling aan aandeelhouders om het Elfbod te accepteren. Volgens Elf zouden bij een overname van Saga synergievoordelen behaald kunnen worden ter waarde van een miljard Noorse kronen. (Reuters)