Fopspenen

Hoe gaat Thom de Graaf van D66 de komende dagen precies door de bocht? Ziehier mijn scenario, al sluit ik niet uit dat dit alles zich ook op één dag – vandaag al – zal afspelen.

Vandaag, 28 mei.

Goedemiddag, meneer De Graaf u ziet er opgelucht uit.

,,Nou, opgelucht is een woord dat ik in dit kader nog liever niet zou gebruiken, maar het is duidelijk dat de goede wil bij alle partijen aanwezig is. We hadden een zeer positief gesprek met de informateur, die ons heeft laten weten nog voldoende mogelijkheden te zien voor een geslaagde lijmpoging. Wij van onze kant zullen daaraan zo constructief mogelijk meewerken. Er zijn nu een aantal voorstellen ter tafel gekomen waaraan wij het komende weekeinde eens grondig zullen snuffelen.

Ik moet u bekennen dat ik ook buitengewoon blij ben met het vraaggesprek van vanmorgen in de Volkskrant met minister De Grave. Je kunt merken hoe ontzettend jammer hij het zou vinden als hij zich niet meer met de oorlog in Kosovo mag bemoeien: een wereldleider in de dop, zo zit hij ook op die foto. De VVD heeft de smaak van de macht goed te pakken, dat kan ik u verzekeren.''

Maandag, 31 mei.

U ziet er niet alleen opgelucht, maar ook tevreden uit. Bent u niet bang dat de kwestie-Borst alsnog roet in het eten zal gooien?

,,De kwestie-Borst mag absoluut niet interfereren met een lijmpoging ter wille van het nationale belang. Wij steunen onze minister uiteraard zonder enige terughouding, maar het zou buitengewoon onzuiver zijn om haar zaak als wisselgeld te gebruiken in een crisis die een heel andere oorzaak heeft.''

Dinsdag, 1 juni.

Opgelucht, tevreden, ja u kijkt zelfs verzaligd: het heeft toch niet met de fopspeen te maken?

,,Ik ben blij dat u mij dit vraagt, want fopspenen werpen wij verre van ons. Ik heb het meteen bij het uitbreken van de crisis gezegd, en ik herhaal het met kracht: met fopspenen zullen wij nooit genoegen nemen. Er zijn mensen in onze achterban die daar iets anders over denken, en ik wil u ook wel toegeven dat ik aandachtig naar hen geluisterd heb, maar dat betekent nog niet dat ik hun adviezen zal overnemen. Bovendien staat niet het belang van D66 voorop, maar het landsbelang.''

Woensdag, 2 juni.

Opgelucht, tevreden, verzaligd en nu ook bevrijd?

,,Het zijn uw woorden, maar ik kan u bevestigen dat wij er inderdaad helemaal zijn uitgekomen. Wat het precies wordt, weten we nog niet, maar off the record – zet u dat ding even uit? – wil ik u nog wel vertellen dat het eigenlijk allemaal geen flikker uitmaakt. We zien wel. Laat Van Mierlo maar lullen. Als we maar kunnen blijven regeren. Omwille van het landsbelang. Jammer alleen dat Els Borst dit niet meer mag meemaken.''

    • Frits Abrahams