ETA-terrorist krijgt 72 jaar cel

De Spaanse rechter heeft gisteren een lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA veroordeeld tot 72 jaar gevangenisstraf wegens het doden van een politieagent tijdens een mislukte moordpoging op de Spaanse koning. Kepa Arronategui Azurmendi werd in 1997 betrapt toen hij explosieven aan het plaatsen was bij het Guggenheim Museum in Bilbao, dat enkele dagen later door koning Juan Carlos zou worden ingewijd. De als tuinman verklede Arronategui was bezig met het plaatsen van plantenbakken, waarin de explosieven waren verborgen, toen een agent argwaan kreeg en naar zijn papieren vroeg. Arronategui schoot de agent dood en rende weg. Hij dswerd later opgepakt door de politie. De afgelopen drie decennia zijn al meer dan 800 mensen omgekomen tijdens terreuracties van de ETA. (Reuters, AFP)