Duitser (56) verdacht van moord op vier Nederlanders

De Duitse politie zegt een vermoeden te hebben wie de dader is van de moord vorige week op twee Nederlandse echtparen in het Zuid-Franse dorpje Monfort. De verdachte is de 56-jarige Duitser Dieter Zurwehme, die december vorig jaar niet terugkeerde van een proefverlof uit de gevangenis in Steinhagen, waar hij een levenslange straf uitzat voor roofmoord.

De man wordt eveneens verdacht van een vergelijkbare moord op 21 maart in de Duitse plaats Remagen in de buurt van Koblenz. De slachtoffers waren twee bevriende, oudere echtparen, een 59-jarige vrouw en haar 71-jarige echtgenoot, diens 66-jarige broer werden gekneveld en met messteken om het leven gebracht. Een vierde slachtoffer, de echtgenote van de broer, werd in coma aangetroffen en is later aan haar verwondingen bezweken.

Aan de zestig Franse rechercheurs die de moord in Monfort onderzoeken, zijn nu twee Duitse collega's toegevoegd. Afgelopen zaterdag werden in hun vakantiehuis in Monfort de lichamen van het echtpaar Artie en Marianne van Hulst uit Oss aangetroffen, en die van het echtpaar Dorothea en Johan Nieuwenhuis uit Vianen. Volgens de Franse officier zijn de echtparen op "extreem gewelddadige wijze" om het leven gebracht. Drie slachtoffers waren gekeeld, de huiseigenaar was doodgeschoten.

Over de motieven voor de viervoudige moorden in Remagen en Monfort is niets bekend. Het onderzoek in de Zuid-Franse vakantiewoning is nog gaande. De Duitse politie vermoedt dat Zurwehme hulp heeft gekregen van drie mededaders in de leeftijd tussen de 25 en 35 jaar. Van Zurwehme en zijn handlangers ontbreekt elk spoor. De Duitse politie sluit niet uit dat zij na de moorden in Remagen zijn uitgeweken naar Frankrijk. Zurwehme spreekt volgens de politie vloeiend Frans en Nederlands.