Danskunstjes op teksten van Peter Handke

Schrijver Peter Handke, recent in het nieuws door zijn pro-Servische uitlatingen, somde in 1966 allerlei geboden, verboden, regels en conventies op in zijn zelfonderzoek 'Selbstbezichtigung'. Zo beschouwde hij het gebruiken van de wc in een stilstaande trein als een heldendaad tegen het establishment. Na 33 jaar heeft Handkes verzet iets weg van therapeutische zelfexpressie: `I express myself by breathing`.

Choreografe Anne Teresa en theatermaakster Jolente de Keersmaeker gebruikten de opsomming van regels van Handke in hun nieuwe voorstelling I said I. Wat ze daarmee beogen is niet echt duidelijk. De twee zussen `onderzochten' al eerder de relatie tussen tekst en beweging en dat leverde onlangs nog de bijna ijle en poëtische voorstelling Quartett op (tekst Heiner Müller). In I said I hebben zij niet bezuinigd op theatrale elementen: tien dansers van Annes gezelschap Rosas, dj Grazzhoppa die ritmes aan elkaar scratcht op z'n draaitafels, de klassieke muziek van het Ictus Ensemble, jazz van Aka Moon, kleding van Dries van Noten en een afbraakdecor van Jan Joris Lamers. Er is veel te zien en te horen, maar het bombardement van de zintuigen heeft een averechts effect. De verveling slaat toe. Alle disciplines doen hun kunstje, maar uitdagen doen ze elkaar niet. De dansers roepen in ten minste zeven talen om de beurt een zin uit Handkes waslijst en lopen daarbij als in een overblijflokaal door elkaar. Of ze plakken creatief kruisjes op de vloer met theatertape. Ze slepen met pakken kranten, dekens en Tupperware-assortimenten alsof het oorlog is, maar de ontreddering blijft uit. De muziek van Ictus stelt ons namelijk weer gerust.

Er zijn ook enkele ouderwets mooie scènes. De Japanse Fumiyo Ikeda (sinds 1983 aan Rosas verbonden) danst een ingenieuze solo die lyrisch wordt van hoekigheid. En wanneer de Belgisch-Thaise Iris Bouche zich boos maakt aan het slot van de voorstelling, krijgt I said I theatrale glans. Ze sneeuwen echter onder in het spanningsloze geheel. Een overdosis theater is hetzelfde als een overdosis drank. Het gaat vervelen en smaakt niet meer.

Voorstelling: Rosas: I said I. Choreografie en regie: Anne Teresa de Keersmaeker i.s.m. Jolente de Keersmaeker. Tekst: Peter Handke (Selbstbezichtigung). Gezien: 26/5, Schouwburg Rotterdam. Aldaar 28/5. Inl. (010) 4044111.

    • Ingrid van Frankenhuyzen