Chip registreert vervuiler

Van alle gemeenten zijn de lokale lasten in Rijnwaarden het meest gedaald. Met dank aan een nieuw vuilophaalsysteem.

Verbaasd stapt ze van de fiets. Nee, zegt ze, geen idee dat de lokale lasten in Rijnwaarden zoveel lager zijn dan vorig jaar. ,,Ik zou niet weten hoeveel we eigenlijk betalen. Als ik het vergelijk met familie die elders woont, zou ik zeggen: gemiddeld.'' Met de boodschappen achterop rijdt de vrouw de Brink af naar huis.

Op het marktplein in Lobith, één van de zes kerkdorpen van de Gelderse gemeente Rijnwaarden (11.000 inwoners) is het niet bepaald het gesprek van de dag, de inventarisatie van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden waaruit deze week bleek dat de lokale lasten in Rijnwaarden landelijk gezien het meest gedaald zijn. In vergelijking met vorig jaar betalen inwoners van de gemeente dit jaar 12,2 procent minder dan vorig jaar. Een forse verlaging, maar geen reden tot grote vreugde. ,,Ik weet van niets'', bromt een man en loopt door zonder iets te zeggen.

Wethouder P. Putman (Milieu) heeft kennis genomen van het onderzoek en noemt de eerste plaats ,,buitengewoon fijn''. Zo wil hij wel vaker in het nieuws komen. De verlaging komt door de invoering van de een nieuw vuilophaalsysteem op 1 juli vorig jaar, zegt Putman. Vanaf die datum geen vast bedrag meer, maar een gedifferentieerd tarief (Diftar, heet het nieuwe systeem dan ook), gebaseerd op de hoeveelheid vuil die wordt opgehaald. Elke bewoner heeft één of twee vuilnisbakken, voorzien van een chip. Als de bak vol is, zet de bewoner hem langs de weg om geleegd te worden. Aan de hand van de chip `weet' het computersysteem welke vuilnisbakken geleegd zijn en welke bewoners daarvoor moeten worden aangeslagen. De prijzen variëren van vier tot tien gulden per bak.

Het college van B en W kwam met het voorstel in het voorjaar, en zag het nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart aangenomen. In dat oude college was Putman raadslid. ,,Ik heb er voor gezorgd dat we het zonder proefperiode hebben ingevoerd.'' Een actie waar hij als wethouder regelmatig spijt van heeft gehad. Zo bleken 400 van de 4.200 huishoudens een verkeerde chip ingebouwd te hebben, en waren er problemen met het versturen van de gegevens naar de financiële administratie. Putman kreeg ,,heel wat mensen op de stoep''. ,,Nu hoor ik niets meer. Maar dat is ook geen wonder: zoals we hoopten en verwachtten, is Diftar een succes.''

Voorheen betaalden de inwoners van Rijnwaarden een bedrag van 471 gulden per jaar. In het nieuwe systeem een basisbedrag van 150 gulden en een bedrag-per-bak. ,,Er wordt minder vuil aangeboden en er wordt minder met vuilniswagens rondgereden. Zo heb je aan twee kanten voordeel'', zegt chef Financiën K. Kersbergen. De gemeente heeft ook nog een bijzondere regeling wat betreft de onroerende-zaakbelasting (OZB). ,,Er is afgesproken dat die niet meer dan trendmatig stijgt. Niet meer dan twee procent per jaar. Dat is ook wel bijzonder.'' De tarieven (per 5.000 gulden een bedrag van fl. 5,87 voor gebruikers en fl. 7,31 voor eigenaars) zijn volgens Kersbergen `gemiddeld'. Het rioolrecht (104 gulden per jaar en daarna een bedrag per kubieke meter afgenomen water) stijgt ook niet harder dan de inflatie.

We betalen hier niet extreem veel, zegt mevrouw P. Seising. ,,Wij zijn thuis met z'n drieën. Dan heb je niet zoveel afval. We hebben zelfs geld teruggekregen van het voorschot dat je moet betalen.''

    • André Ritsema