Bouterse onderneemt actie tegen Wijdenbosch

Politici van de coalitiepartijen die de regering-Wijdenbosch tot dusver steunden, hebben gisteren vergaderd onder leiding van Desi Bouterse. Zij bezoeken vandaag president Wijdenbosch om te vragen hoe hij de huidige crisis denkt op te lossen. Volgens bronnen willen zij hem tot aftreden dwingen, en met hem de minister van Financiën, Tjan Gobardhan, en de directeur van de Surinaamse Centrale Bank, Henk Goedschalk.

Bouterse is voorzitter van de grootste partij in de coalitie, de NDP, waartoe ook Wijdenbosch behoort. Bouterse heeft al een jaar ruzie met Wijdenbosch.

Het overleg volgde op de grootse protestdemonstratie uit de Surinaamse geschiedenis. Gisteren waren tussen de 20.000 en 25.000 mensen op de been om te betogen tegen Wijdenbosch. De menigte gedroeg zich ordelijk, ofschoon de stemming grimmig was en de uitlatingen hard waren. De president werd als klootzak betiteld.

De oppositie steunt een plan om een zakenkabinet te benoemen dat het roer tijdelijk overneemt. Ex-president Ronald Venetiaan wil dat dat kabinet hooguit een jaar het bewind voert om dan algemene verkiezingen uit te schrijven. Vakbondsleider en politicus Fred Derby, die de protesten coördineert, zei gisteren dat er al plannen worden gesmeed voor herstel van de economie en de relatie met Nederland.

Politici van de coalitie-Wijdenbosch staan onder grote druk om hun president te laten vallen. Sinds woensdagavond rijden files claxonnerende autos langs hun woningen. Gistermiddag stak een kleine menigte per veerboot over naar district Commewijne om ook daar bij volksvertegenwoordigers aan te kloppen. Die hadden de benen genomen.

De actieleiding maakte bekend dat dinsdag geen acties gevoerd worden. De Nationale Assemblée kan dan in alle rust vergaderen. De oppositie zal een motie van wantrouwen indienen. Een eenvoudige meerderheid van 26 stemmen volstaat om de president naar huis te sturen. Daarvoor zijn drie stemmen nodig van coalitie-politici.

Donderdag was de laatste KLM-vlucht op Suriname. De brandweer van de luchthaven is in staking.