Boogie Woeker

President Wellink van de Nederlandsche Bank waarschuwt het kabinet voor de laatste maal. Althans voor deze week. De overheid zelf wakkert de inflatie aan met zijn hogere heffingen, accijnzen en indirecte belastingen en doorkruist op die manier het beleid van de hoeder van de prijsstabiliteit.

Maar hoe zit met de rol van de centrale bank bij de prijsopdrijving op bijvoorbeeld de effectenbeurs en de woningmarkt? Heeft het beleid van goedkoop geld niet mede geleid tot luchtfietserij in aandelen en huizen, die overigens niet in het maandelijkse inflatiecijfer van het CBS wordt meegenomen. Wordt het niet eens tijd een meer dan hartig woordje te spreken met de banken en andere financiers die consumenten in staat stellen het geld maar te laten rollen? De meeste financiers staan onder toezicht van de Nederlandsche Bank.

Op één markt heeft de Nederlandsche Bank in elk geval haar bijdrage aan woekerprijzen geleverd: die van Mondriaan-schilderijen. Al heeft Wellink er inmiddels spijt van, zonder de bijdrage van de Nederlandsche Bank was die 80 miljoen gulden voor de Victory Boogie Woogie nooit op tafel gekomen. Curieus blijft wel dat het financiële gebaar aan de Nederlandse samenleving bij het verdwijnen van de gulden een idee was van de directie, waarover kennelijk met de commissarissen niet is overlegd. Of de commissarissen vonden het niet nodig dat in hun eigen bijdrage aan het jaarverslag van de Nederlandsche Bank te vermelden.

De financiële bijdrage aan de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit komt in totaal op 116,6 miljoen gulden. Dat is zes procent meer dan eerst geïndiceerd en drie keer zoveel als de inflatie.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga