Bank CL in Franse handen

Frankrijks grootste bank, de coöperatieve Crédit Agricole krijgt een fors aandeel bij de privatisering van Crédit Lyonnais. Met tien procent krijgt de landbouwbank de grootste stem in de binnenkort ex-staatsbank, die jaren van financiële rampen heeft gekend.

De Franse minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn heeft bekend gemaakt hoe de harde kern van `stabiele aandeelhouders' van Crédit Lyonnais er uit gaat zien. Paribas is de grote verliezer. Deze handelsbank zag zijn ambities ten aanzien van Crédit Lyonnais geblokkeerd worden sinds haar fusieplan met Société Générale, de felste tegenstrever bij de herhaalde staatsinjecties (tot een waarde van zeker 50 miljard gulden) die Crédit Lyonnais van de ondergang hebben gered. Voorwaarde voor Brusselse goedkeuring van die reddingsoperatie was snelle privatisering.

Tot de andere toekomstige aandeelhouders uit de financiële sector behoren de Franse verzekeraars Axa (5,5 procent) en AGF (6 procent, dochter van de Duitse verzekeraar Allianz), Commerzbank (4 procent), Banco Bilbao (3,75 procent), de Franse bank CCF (1 procent) en de Italiaanse bank Intesa (2,75 procent, voor een kwart in handen van Crédit Agricole). De Franse staat houdt tien procent, het personeel krijgt tien procent. De resterende aandelen, 47 procent, gaat naar de beurs.

Van de kant van Crédit Lyonnais en Crédit Agricole wordt ontkend dat de boerenbank op korte termijn haar belang zou willen uitbreiden. Niettemin wordt aangenomen dat de twee, die samen een derde van de Franse kredietmarkt in handen hebben, een gezamenlijke toekomst tegemoet gaan.

Vóór de zomer wordt ook privatisering verwacht van Crédit Foncier, de hypotheekbank die tijdelijk in handen is van de door de Franse staat gecontroleerde Caisse des Depôts et Consignations. Fortis zou belangstelling hebben. Het slepende gevecht tussen Paribas en Société Générale, die willen fuseren, en de Banque National de Paris, die met beide wil samengaan, zou een nieuwe wending kunnen nemen als de grootste Spaanse bank, Santander Central Hispano zich als sterke partner voor het belaagde duo zou aandienen, zoals de Financial Times vandaag meldt.