VS-diplomaat Barshefsky: Brussel ondermijnt WTO

De Amerikaanse handelsdiplomaat Charlene Barshefsky pleitte gisteren in Parijs voor hervorming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). ,,Het publiek moet zien dat het ergens goed voor is.''

,,De Europese importstop op met hormonen behandeld vlees ondermijnt de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Een multilateraal handelssysteem werkt niet als de leden selectief gehoorzamen aan de uitspraken van de geschillencommissie''.

Dat zegt de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky, op doorreis in Parijs voor de ministersconferentie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij wil het conflict tussen de VS en de EU niet aanscherpen. De eerder gepubliceerde lijst met strafmaatregelen tegen Europese producten is voorlopig. De totale omvang zal lager zijn.

Als de EU geen stappen onderneemt om een compromis mogelijk te maken, dan breekt de handelsoorlog tussen het Oude en het Nieuwe continent in de tweede helft van juli wel uit. De VS blijven bereid etiketten te gebruiken voor hormoonvlees en in afwachting daarvan een compensatie-regeling te treffen. Maar dan moet de EU het importverbod intrekken.

Barshefsky hield gisteren de Franse minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, voor dat de EU en de VS bijvoorbeeld voor nieuwe biotechnologische producten een gemeenschappelijke wetenschappelijke testprocedure kunnen ontwikkelen, opdat men tot dezelfde conclusies kan komen.

In het geval van genetisch gemodificeerd maïs en met hormonen behandeld vlees verwijten de VS de EU de resultaten van het wetenschappelijke panel van de WTO te negeren op politieke gronden, maar in strijd met de fundamentele WTO-regels. Het vertrouwen van burgers en andere lidstaten in gereguleerde internationale handel lijdt daar volgens Barschefsky ernstig onder.

De Amerikaanse handelsdiplomaat maakt zich voorlopig geen al te grote zorgen over het vacuüm aan de top van de WTO na het vertrek van de Italiaan Ruggiero. De opvolgingsstrijd gaat tussen de Thaise vice-premier Supachai Panitchpakdi en de Australische oud-premier Moore. De Thai verweet de Amerikanen vorige week in deze krant dat zij succesvolle opkomende economieën met de mond steunen, maar deze symbolisch belangrijke functie niet gunnen. Barshefsky verwerpt deze aantijging. De VS hebben zich volgens haar altijd aangesloten bij de aanbeveling van de voorzitter, die de meeste steun voor Moore had genoteerd, ook onder ontwikkelingslanden. Of de Thai gschikt is of niet, en of hij de opkomende landen beter vertegenwoordigt, is volgens haar niet aan de orde. Het belangrijkste is dat de opvolging snel wordt geregeld.

China, een van de gasten van de OESO, blijft in Amerikaanse ogen nog steeds een welkome aanwinst voor de WTO. De recente rapportage van jarenlange nucleaire spionage van de Chinezen in de VS is voor beide kanten ,,niet zo voordelig.'' Maar zolang China graag in 1999 wil toetreden ,,is het Chinees belang dat dat gebeurt, zoals het een groot Amerikaans belang is, en een Europees belang''.

De meeste nadruk leggen de VS op een volgende internationale handelsronde. Liberalisatie op onderdelen moet intussen niet, zoals de vorige keer, stoppen. Willen nieuwe conflicten vermeden worden, dan is essentieel dat de WTO zelf ingrijpend wordt hervormd. ,,Het publiek moet zien dat het ergens goed voor is. Zonder deelname van de maatschappij riskeert de WTO een fataal verlies aan vertrouwen.'' Gelukkig zorgen volgens Barshefsky alle internationale industriële fusies voor steeds meer onderlinge afhankelijkheid. ,,Bedrijven spannen bij voorkeur geen processen tegen zichzelf aan,'' aldus Barshefsky, de internationale advocate die de taal van overreding verre verkiest boven die van oorlogvoering.

    • Marc Chavannes