Voorzitter Tinsley weg bij Baan

Tom Tinsley stapt volgende week op als voorzitter van de raad van bestuur van softwareproducent Baan Company. Mary Coleman, president van Baan, neemt de taken van Tinsley eind volgende maand over. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Tinsley heeft in totaal drie en een half jaar bij Baan gewerkt. Hij was afkomstig van adviesbureau McKinsey en herstructureerde samen met Coleman het kwakkelende softwarebedrijf. Het tweetal zette een programma van honderd dagen op om een kostenbesparing van 60 miljoen dollar (126 miljoen gulden) in een kwartaal te behalen. De aandeelhouders moeten de bestuurswissel nog goedkeuren tijdens de aandeelhoudersvergadering op 23 juni.

Volgens een woordvoerder van Baan vertrekt Tinsley nu omdat ,,het bedrijf na een herstructureringsproces weer op de rails staat. Hij heeft alleen even het juiste moment - de aandeelhoudersvergadering - afgewacht.''

Tinsley's opvolger Mary Coleman is nu president van Baan en in die functie als hoofd van het managementteam verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen Baan. Als voorzitter van de raad van bestuur wordt de 44-jarige Coleman nu ook belast met het algemene, lange-termijnbeleid van Baan. Coleman blijft tevens president van Baan. ,,Tinsley was een echte `denker'. Nu Baan in rustiger vaarwater terecht is gekomen heeft het bedrijf een `doener' nodig. Coleman is dat'', aldus de woordvoerder. Tinsley blijft nog twee maanden bij Baan om zijn functie aan Coleman over te dragen. Daarna verlaat hij het bedrijf.

Coleman was vier jaar directeur van het Amerikaanse softwarebedrijf Aurum, totdat het in 1997 door Baan werd overgenomen. ,,Mary's kwaliteiten en capaciteiten als directeur van Aurum waren redenen waarom wij het bedrijf twee jaar geleden gekocht hebben'', aldus de terugtredende Tinsley. De raad van bestuur bestaat door de bestuurswissel nog steeds voor een meerderheid uit buitenlanders. Het vijfkoppige bestuur bestaat naast twee Nederlanders uit twee Amerikanen en een Australiër.