Verdachten in top IND

De twee ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die eind maart werden aangehouden op verdenking van mensensmokkel en van het aannemen van steekpenningen blijken topfunctionarissen van de IND.

Het gaat om de 51-jarige E.D., lid van het managementteam van de directie in de regio Arnhem en voormalig directeur van het aanmeldcentrum in Zevenaar.

De 46-jarige P. van B. is plaatsvervangend hoofd van de IND bij het vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel.

De twee worden ervan verdacht medeplichting te zijn aan mensensmokkel van ,,een groot aantal'' Srilankezen (circa honderd). Bij het Nederland binnensmokkelen van de Srilankezen hebben de twee IND-topfunctionarissen bovendien steekpenningen aangenomen, denkt Justitie. De mensensmokkel vond plaats van 1 september 1996 tot 1 oktober 1997. Bij het onderzoek onder leiding van het openbaar ministerie zijn de politie, de marechaussee en de IND betrokken. De twee IND-ambtenaren zijn na hun aanhouding eind maart op vrije voeten gesteld. D. is volgens een woordvoerder met verlof gestuurd. Drie andere verdachten in dezelfde zaak zitten nog vast.