Twijfels over Rietveld-stoelen

Er zijn twijfels gerezen over de authenticiteit van vier Rietveld-stoelen die gistermiddag in Amsterdam voor bedragen tot 90.000 gulden (voor een lattenstoel) zijn geveild. Volgens Christie's gaat het om originele vroege Rietvelds. Ida van Zijl, adjunct-directeur van het Centraal Museum in Utrecht en conservator van de grootste Rietveld-collectie ter wereld, heeft sterke aanwijzingen dat de meubeltjes niet in de jaren twintig maar pas na de oorlog zijn vervaardigd door Rietvelds uitvoerder Gerard van de Groenekan.

Twee door Christie's ingeschakelde deskundigen durfden de stoelen niet met stelligheid als voor- of naoorlogs te dateren. Desondanks werd de veiling doorgezet, met een verklaring over de gerezen twijfels. De leden van de Rietveld-familie die de stoelen inbrachten, houden vol dat de meubelstukken gemaakt zijn in dezelfde periode als waarin ze zijn ontworpen, dat wil zeggen in de jaren twintig. (ANP)