Sun heeft spijt van naaktfoto Sophie

Op pagina drie van The Sun, het meestverkochte Britse ochtendblad, staan altijd maar twee dingen. Die van Nathalie uit Luton, bijvoorbeeld. Of die van Valerie uit Skegness. Gisteren was het de beurt aan ene Sophie uit Londen. In de categorie gorgeous boobs, zoals de Britse volkspers routineus schrijft, viel die ene tepel op een korrelig kiekje van elf jaar oud niet. Maar het land smulde én riep schande. Want de verloofde van de jongste broer van de man die misschien ooit koning wordt – die zie je niet elke dag achterin een auto topless stoeien met een beroemde diskjockey.

The Sun biedt vanochtend paginagroot excuses aan voor het plaatsen van de foto van Sophie Rhys-Jones, de 34-jarige aanstaande van prins Edward. David Yelland, de hoofdredacteur met het naaktste hoofd van het land, heeft nu spijt dat hij Sophie en de prins ,,duidelijk pijn'' heeft bezorgd en wenst de twee bij hun huwelijk, volgende maand, ,,het allerbeste''. Maar premier Blair heeft de krant ,,onverantwoordelijk'' genoemd en Buckingham Palace diende een formele aanklacht in bij de raad voor de journalistiek wegens deze ,,wreedheid met voorbedachten rade''. De strijd om koninklijke privélevens, die even geluwd leek na de dood van prinses Diana in 1997, is weer hoog opgelaaid.

De foto is gemaakt toen Sophie nog de public relations deed voor Capital Radio, een Londense popzender. Tijdens een reisje in Spanje trok dj Chris Tarrant haar bikini los en maakte Kara Noble, toen een goede vriendin, de foto.

Hypocriet is de woede van de andere tabloids aan het adres van de `judas' Kara Noble, die de foto aan The Sun verkocht voor een bedrag dat op honderdduizend pond (ruim drie ton) wordt geschat. Want het bestaan van de foto was algemeen bekend – Noble had hem jarenlang boven haar bureau hangen – en de concurrentie van The Sun heeft grote moeite gedaan hem in handen te krijgen.

Noble is gisteren op staande voet ontslagen door haar nieuwe werkgever, een ander radiostation. Tarrant noemde de publicatie ,,vuiligheid'' en ontkende ,,ook maar de minste erotiek''. Sophie, die maandenlang heeft geprobeerd publicatie van de foto te voorkomen en nu moet kiezen tussen boos blijven of erom lachen, houdt zich verborgen in haar appartement in Buckingham Palace. En Sun-chef Yelland rekent niet op een uitnodiging voor haar huwelijk.

    • Hans Steketee