Piratenzenders maken vliegverkeer Israel onveilig

Piratenzenders maken het internationale vliegveld bij Tel Aviv in toenemende mate onveilig. Gisteren sloten de verkeersleiders het vliegveld tweemaal volledig voor inkomende en vertrekkende vliegtuigen. Een piratenzender verstoorde voor de zoveelste maal de golflengte waarop vliegtuigen worden binnengepraat. Piloten van El-Al zeggen dat de situatie zo gevaarlijk is dat een wonder is dat er zich nog geen vliegrampen hebben voorgedaan. Een piloot vertelde dat een piratenzender de communicatie met de verkeerstoren volledig overstemde toen hij bezig was in de mist zijn toestel aan de grond te zetten. ,,Het was alsof ik blind was'', zei hij. ,,Ik hoorde alleen sefardische (oosterse) Israelische muziek''. El-Al piloten zeggen dat ze nergens anders ter wereld door piratenzenders in gevaar worden gebracht.

Volgens minister van Transport Shaul Yahalom zijn in Israel 150 piratenzenders in de lucht. Wegens de ernst van de situatie belegde hij gisteren spoedberaad, op het moment dat het vliegveld voor de tweede keer dicht ging.

Om politieke redenen hebben de Israelische autoriteiten nooit hard opgetreden tegen de piratenzenders. Premier Netanyahu liet zich zelfs tegen alle regels in op 17 mei, de dag van de algemene verkiezingen, door enkele piratenzenders interviewen. Veel piratenzenders op de FM-band zijn `de stem' van ultraorthodoxe stromingen en kunnen als de spreekbuis van de Shaspartij worden omschreven. Het zijn protestzenders die corresponderen aan de gevoelens van achterstelling onder de sefardische Israeliërs. Gisteren riep de omroeper van zo'n piratenzender de luisteraars op de straat op te gaan ,,om seculiere joden te slachten''.

De piratenzenders bloeien ook omdat de rechtbanken doorgaans lage straffen opleggen. Gisteren werd op aandringen van minister Yahalom besloten de strafmaat te verhogen en ook adverteerders op de piratenzenders hard aan te pakken. Vorig jaar nam de Knesset een wetsvoorstel aan dat bepaalt dat piratenzenders die al vijf jaar in de lucht zijn in aanmerking komen voor een zendvergunning.