Personeel in conflict met topman HMG

Vakbonden en ondernemingsraad van de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) zijn opnieuw in conflict met HMG's president-directeur Pieter Porsius.

De HMG-topman zou volgens de vertegenwoordigers van de werknemers ,,keiharde afspraken'' niet zijn nagekomen.

Het conflict draait om de voorgenomen verzelfstandiging van facilitair bedrijf T&O, dat Porsius wil overdoen aan Sonotech in Hilversum. De bonden gingen daarmee akkoord, onder voorwaarde dat de ruim honderd betrokken werknemers hun loon- en arbeidsvoorwaarden zouden behouden en dat hun werkgelegenheid voor vijf jaar werd gegarandeerd. ,,Die afspraken staan zwart op wit'', aldus bestuurder Luc Voormeulen van de vakbond FNV Kiem (Kunsten, Informatie en Media).

Porsius probeert nu onder die afspraken uit te komen, stelt Voormeulen. ,,Onaanvaardbaar'', noemt hij dat.

,,Zo zijn we niet getrouwd'', stelt ook secretaris H. Verploeg van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), die samen met FNV Kiem het vertrouwen in Porsius ter discussie stelt.

De vakbonden weten zich gesteund door de ondernemingsraad, die de situatie ,,explosief'' noemt, maar voorlopig ,,langs de zijlijn'' afwacht totdat de bonden met de aandeelhouders van HMG (onder andere Veronica-voorzitter Joop van der Reijden en het Luxemburgse mediaconcern CLT) hebben gesproken. Dat gebeurt morgen.

Dit is niet de eerste keer dat de bonden in aanvaring komen met Porsius, die met zijn reorganisatieplan `HMG 2000' de winst van de Holland Media Groep tracht op te drijven. In het verleden lag Porsius al eens onder vuur nadat hij aankondigde fors te zullen snijden in de begroting van het RTL Nieuws. Na hevig protest van de vakbonden is dat afgewenteld, ,,maar er gaan nu opnieuw geruchten dat Porsius plannen in die richting heeft'', aldus Voormeulen (FNV Kiem).

Een woordvoerder van de Holland Media Groep noemt dit onzin: ,,Er komt binnenkort op RTL juist een extra nieuwsbulletin bij.''

Voormeulen gaat nog verder. Hij verdenkt Porsius ervan de hele Holland Media Groep te willen ,,uitkleden'' tot een soort doorgeefluik van televisieprogramma`s, dat zendtijd ,,per vierkante meter'' koopt van externe leveranciers. ,,Het is volstrekt onduidelijk wat de lange-termijnvisie van Porsius is. Hij moet nu maar eens aangeven of hij de Holland Media Groep wil ontmantelen of dat hij wil dat het een volwassen en volwaardig mediabedrijf blijft.''

De HMG-woordvoerder stelt dat van ontmanteling geen sprake is. Hij verzekert dat het conflict rond het afstoten van het facilitair bedrijf ,,zorgvuldig'' zal worden opgelost.