Pakistan haalt Indiase MiG's neer

Pakistan zegt dat het vanochtend twee Indiase MiG-gevechtsvliegtuigen heeft neergeschoten die het Pakistaanse luchtruim boven de omstreden deelstaat Kashmir zouden hebben geschonden.

Een militaire woordvoerder in Islamabad zei vanochtend dat bij het neerhalen van de twee Indiase gevechtsvliegtuigen een piloot is gedood en een ander gevangen genomen. De neergeschoten toestellen – een MiG-21 en een MiG-27 van Russisch ontwerp – zouden zich in het luchtruim van Pakistaans Kashmir hebben bevonden. India heeft dat ontkend; volgens een woordvoerder in New Delhi bevonden de vliegtuigen zich aan de Indiase kant van de bestandslijn in Kashmir. Een nadere reactie uit New Delhi was rond het middaguur nog niet beschikbaar. Analisten vrezen voor een escalatie van de strijd in Kashmir.

Het neerschieten van de toestellen gebeurde nadat de Indiase luchtmacht vanochtend opnieuw stellingen aanviel van wat New Delhi aanduidt als Pakistaanse en Afghaanse ,,infiltranten'' die zich verscholen zouden houden in de bergen van het Indiase deel van Kashmir. Volgens India zijn de zwaar bewapende infiltranten de afgelopen twee weken tot zes kilometer op Indiaas grondgebied doorgedrongen in de regio rondom de plaatsen Kargil en Drass, even ten zuiden van de bestandslijn tussen India en Pakistan

Vanochtend vroeg voerden in de regio rondom Kargil zeker zes Indiase MiG-gevechtsvliegtuigen en twee Mi-17 gevechtshelikopters zware beschietingen uit in het bergachtige grensgebied tussen India en Pakistan. Volgens India zijn de aanvallen tot nu toe ,,succesvol'' verlopen. Van de ruim 600 infiltranten zouden er volgens de Indiase regering inmiddels 200 zijn omgekomen.

De Pakistaanse regering verklaarde gisteren al bij monde van een woordvoerder in Islamabad dat het zich ,,het recht voorbehoud terug te slaan op gepaste wijze''. Pakistan van zijn kant zegt ,,geen idee'' te hebben waar de infiltranten op Indiase bodem vandaan zijn gekomen, maar ontkent Indiase beschuldigingen dat het onder meer om Pakistaanse strijders gaat.

Islamabad vroeg gisteren de Verenigde Naties een gezant te sturen om te voorkomen dat de gevechten in het grensgebied uitlopen op een totale oorlog tussen de twee nucleaire mogendheden. Volgens een Pakistaanse legerwoordvoerder vielen bij de aanvallen van gisteren verschillende bommen op Pakistaans grondgebied. New Delhi noemde dat bericht ,,absolute nonsens'' en wees Pakistan erop dat het zich niets hoeft aan te trekken van de aanvallen omdat ze op Indiaas grondgebied plaatshebben.

Het Indiase leger voerde gisteren en vandaag voor het eerst in vredestijd luchtaanvallen uit in Kashmir. De aanvallen zijn de eerste grote confrontatie tussen beide landen sinds zij zich vorig jaar tot kernwapenmogendheden uitriepen.

Sinds de onafhankelijkheid en de deling van het subcontinent in India en Pakistan, in 1947, voerden beide landen twee keer oorlog om Kashmir: in 1947/48 en in 1965. Ook in 1971 en 1972 liepen de spanningen hoog op en kwam het tot gevechten. Het voormalige prinsdom Kashmir wordt voor tweederde gecontroleerd door India, voor eenderde door Pakistan.

    • Rob Schoof