Ook met een witte ploeg is Zuid-Afrika titelfavoriet

Bij de Engelse bookmakers is bijna niets te verdienen met een weddenschap op Zuid-Afrika als wereldkampioen cricket. De favoriet speelde gisteren in Nederland en versloeg Kenia met zeven wickets.

Wat in Amstelveen opvalt, is dat Zuid-Afrika met een hele witte ploeg speelt. Eén speler, Herschelle Gibbs, heeft als halfbloed nog enige kleur, maar zwarte jongens ontbreken in de cricketselectie. Dat tot ongenoegen van de regering van Nelson Mandela die liever een gemengd team op het veld zou zien staan. ,,Wij kijken niet naar kleur, maar naar kwaliteit'', zegt de invloedrijke aanvoerder Hansie Cronje. ,,De beste vijftien spelers doen hier mee.''

Aanvankelijk behoorde de donkere Makhaya Ntini wel tot de WK-selectie. Hij was dé crickettrots van de zwarte bevolking. Maar de 21-jarige speler werd onlangs veroordeeld wegens verkrachting van een studente en is voorlopig uit beeld. Volgens Cronje tonen de vele ontwikkelingsprogramma's aan dat andere zwarte spelers in aantocht zijn. Het is alleen een kwestie van tijd. Voetbal is in Zuid-Afrika nog steeds de populairste sport onder de zwarte mensen, maar na de afschaffing van de apartheid proberen ze zich ook in cricket te bekwamen. Cronje: ,,Natuurlijk zou het leuk zijn om ook donkere jongens in de ploeg te hebben. Zij zullen weer het voorbeeld voor anderen zijn.''

De beste spelers van dit moment doen het vooralsnog heel goed bij het WK. Zuid-Afrika heeft zijn eerste vier duels overtuigend gewonnen. Kenia, geen topper in het cricket, geeft in Amstelveen dapper tegenstand, maar is kansloos. De experts weten niet wie Zuid-Afrika van de wereldtitel moet afhouden. Het team van Cronje heeft tot nu toe vooral indruk gemaakt in de aanval, het bowlen. Lance Klusener, een boerenjongen uit Natal, nam tegen Kenia liefst vijf wickets (voor 21 runs) en hij werd gekozen tot man van de wedstrijd.

De vrolijke Zuid-Afrikanen vinden het helemaal niet erg dat ze de Noordzee moeten oversteken om in Nederland een wedstrijdje te spelen. Ze noemen het een welkome onderbreking van het langdurige verblijf in Engeland. Niet voor niets duurt hun uitstapje een dag langer dan dat van tegenstander Kenia. Ze zijn vol lof over het Nederlandse wicket en vinden Amsterdam een leuke stad. Na de wedstrijd zeggen de winnaars met een veelzeggende blik op het gezicht `s avonds wel tijd te hebben voor een beetje vertier. De laatste poulewedstrijd, tegen Zimbabwe, staat pas zaterdag op het programma.

De Zuid-Afrikanen blijven eerst lang hangen op het complex van hoofdklasser VRA. Een deel van de selectie gaat temidden van de laatste enthousiaste fans zelfs nog even terug naar het veld om te trainen. Gary Kirsten, de openingsbatsman van Zuid-Afrika, begroet intussen vele oude bekenden. Hij speelde in 1992 een seizoen bij het Haagse HCC. Kirsten weet nog dat hij in de Nederlandse competitie erg moest wennen aan het spelen op de voor de topspelers ongewone kokosmatten. Het graswicket in Amstelveen is een hele verbetering, vindt hij. Misschien speelt het iets langzamer dan de Engelse WK-velden, maar dat is niet zo erg. ,,Hier hoeven jullie je echt niet voor te schamen'', zegt Kirsten.

De Nederlandse cricketers spreken trots van een fantastische gebeurtenis. Hoge tribunes vol met toeschouwers, in het totaal zo'n 5.000, een uitbundige sfeer en prachtig weer. Via de televisie zijn nog eens vele miljoenen mensen getuigen van de zonnige cricketdag in Amstelveen. De BBC is met elf camera's aanwezig en zendt rechtstreekse flitsen uit. The World Cup is gone Dutch today, zo opent de verslaggever `s ochtends de reportage. Bij de NOS valt geen seconde van het WK-duel in Nederland te zien. Door het voetbal en tennis is daar geen ruimte voor.

En zo kunnen de niet-cricketers niet zien dat deze bijzondere sport wel degelijk kan leven in Nederland. De Zuid-Afrikaanse oud-speler Barry Richards, een legende in het cricket, ondervindt dat lang niet iedereen in Nederland iets van cricket weet. De tv-commentator komt met een verlopen paspoort op Schiphol aan en mag het land niet in. In Engeland had hij eerder met hetzelfde document geen enkel probleem.

De meeste zendtijd van de BBC gaat toch naar de andere wedstrijd van deze dag. India-Sri Lanka is zeer cruciaal voor beide ploegen. Sri Lanka lijdt in Taunton zijn derde nederlaag, met liefst 157 runs verschil en daarom kan de titelhouder zo goed als zeker zijn koffers gaan pakken. Bij het opgeleefde India (373 voor 3) scoren Souray Ganguly (183 runs) en Ranal Dravid (145) fraaie persoonlijke records. ,,We zijn echt niet de enige ploeg die goed speelt'', zegt de Zuid-Afrikaanse aanvoerder Cronje in Amstelveen.