New York

Verzamelaars

Niets zegt zoveel over kunstenaars als wat ze zelf verzamelen, soms van bevriende soms van bewonderde collega`s. The Drawing Center in Soho heeft een bijzonder aardige tentoonstelling gewijd aan werken op papier uit de collecties van achttien beroemde (New Yorkse) kunstenaars, oa Elizabeth Murray, Jasper Johns en Julian Schnabel. De oogst: van Gauguin en Cézanne tot onbekenden van nu. Drawn from Artists Collections, 35 Wooster Street. T/m 12 juni. Inl 00-12122192166.

Native Americans

Een van de minder bekende musea is het National Museum of the American Indian. Een reden om daar nu naar toe te gaan is Pomo Indian Baskets Weavers, Their Baskets and the Art Market. Niet alleen de schitterende manden, soms hevig versierd met veren of schelpen, van de Pomo Indianen uit Noord-Californië, zijn daar te zien, er is ook ruime documentatie over de kunstenaars en hoe verzamelaars rond de eeuwwisseling deze gebruiksvoorwerpen tot kunst verhieven en zo de sterk uitgedunde en verarmde Pomo-vrouwen een relatief goed bestaansmiddel verschaften. 1 Bowling Green. T/m 15 aug.

Inl 00-12125143888.

En verder

Sigmund Freund: Conflict and Culture in het Jewish Museum t/m 9 sept 00-12124233200; A Congo Chronicle: Patrice Lumumba in Urban Art in het Museum of African Art t/m 15 aug 00-12129661313.