Muziekmachines

Frédéric le Junter noemt zichzelf `beeldhouwer/musicus' en hij maakt muziekmachines. Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement toont enkele tientallen voorwerpen die de Fransman Le Junter heeft gevonden op het strand van Duinkerken en die door hem zijn omgevormd tot instrumenten die vrolijke, enge en rammelende geluiden voortbrengen. Bloempotten, bierblikjes, plastic buizen, aangedreven door de motor van een oude platendraaier of stofzuiger.

*Muziekmachines van Frédéric le Junter in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement van 29 mei t/m 25 juli. Buurkerkhof 10, Utrecht. Volw ƒ9, 65+ ƒ6,50 en kind. ƒ5 Inl 030-2312789. Open di t/m za 10-17u zo 12-17u.

Betuwe

Nederland verandert en de Betuwe en de Bommelerwaard veranderen mee. Hoogstamfruitbomen zie je alleen nog in de museumtuin en karakteristieke dijkwoningen zijn gesloopt ten behoeve van verzwaarde dijken. Landelijk Nederland vernieuwt zich. Je kunt natuurzuivere moestuinjams kopen in de landgoedwinkel en bric à brac bij de antiekboerderij. Voormalige steenfabrieken zijn volgestouwd met oude bouwmaterialen, kachels en schouwen. Dit weekeinde kunt u zien hoe de Nieuwe Betuwe bloeit met fleurige tuinornamenten en kleurige kunstnijverheid. Voor kersen eten is het dan nog net iets te vroeg.

*Landelijke & Antiekroute Betuwe en Bommelerwaard. 28, 29 en 30 mei. Inl Open Weekenden 0418-592304 of 0418-513912, of bij VVV's Tiel, Zaltbommel of Buren.

Van der Helst

Mooier dan `De Nachtwacht' van Rembrandt vonden tijdgenoten `De Schuttersmaaltijd' van Bartholomeus van der Helst (1613-1670). Naam en oeuvre van deze schilder zijn echter in vergetelheid geraakt. De manifestatie `Van der Helst op straat' brengt de 17de eeuwse kunstenaar voor een eigentijds voetlicht. Het Van der Helstplein, in de Amsterdamse buurt De Pijp, verandert voor de gelegenheid in een `openbaar straatmuseum'. Op beeldschermen in 21 etalages wordt het belangrijkste werk van Van der Helst getoond. Zo kan in de buurt-groentenwinkel een schilderij worden bekeken – De groentevrouw op de Nieuwmarkt – dat in het Russische museum de Hermitage hangt.

*Van der Helst op straat', een multimedia kunstmanifestatie, van 29 mei t/m 20 juni in de Amsterdamse wijk De Pijp. Inl 020-6750621

Shanty's

Shanty's zijn werkliederen die vroeger aan boord van zeeschepen werden gezongen wanneer de matrozen zwaar werk moesten verrichten. De liederen moesten ervoor zorgen dat het hijsen van de zeilen, het lichten van het anker e.d. gecoördineerd en soepel geschiedde. In de regel waren de shanty's grof van toon en beledigend voor de schipper. Tegenwoordig zijn de shanty's ingetogener van aard. Op het plein bij museumschip `Buffel' zullen zo 30 mei van 12-18u zes nationale shantykoren hun liederen zingen.

*Zeemansliederenfeest, zo 30 mei 12-18u. Op het plein bij museumschip `Buffel,' Leuvehaven 1. Rotterdam. Naast Maritiem Museum Museum. Toegang gratis.

Kunst

Door het Noordhollandse dorp De Rijp zal dit weekeinde een kunstroute lopen. In woonhuizen, tuinen en monumenten exposeren 23 kunstenaars hun werk. Schilderijen, brillen, plexiglas objekten, foto's, poëzie, kleding, grafiek en nog veel meer.

*Kunst op Kamers. za 29 en zo 30 mei van 11-17u. Inl en plattegrond VVV In de Waag, De Rijp. Boek over de manifestatie alleen dit weekeinde op locatie verkrijgbaar à ƒ25

Bruine Vlootdag

Ruim 40 historische bedrijfsvaartuigen w.o. diesel- en stoomsleepboten, zullen de industriële geschiedenis van de Zaanstreek weer even tot leven brengen. Een deel van de vloot zal aanmeren aan de Wormerzijde van de Zaanbocht. Zeilende vrachtschepen liggen voor café Batavia en de stoomsleepboten liggen aan de kade van de onlangs gerestaureerde rijstpellerij Lassie. Er zijn zang- en muziekgroepen, blusdemonstraties, er is een nautische markt en voor ƒ20 kan een schippersmaaltijd worden genuttigd.

*De Bruine Vlootdag. 10u45 opening bij café Batavia Veerdijk 39 in Wormer. Afsluiting 02u.

Groene Lifestyle Beurs

Niet consumeren, maar consuminderen; alleen hoe? Hoe kan de consument mogelijkheden bedenken voor een op duurzaamheid gerichte levenstijl? Op de Groene lifestyle Beurs in Zwolle is er informatie over alternatieve energie, over milieubesparend huishouden, milieubewust klussen, de zonneboilercampagne en het regentonproject. Het geheel wordt opgefleurd door een modeshow, theater en muziek.

*Groene Lifestyle Beurs in de Grote- of St Michaëlskerk Grote kerkplein te Zwolle. Za 29 mei van 11-16u. Toegang gratis.

Handschrift

In het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam kunnen belangstellenden hun handschrift wetenschappelijk laten analyseren. Medewerkers van het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie zullen met geavanceerde meetapparatuur iets zeggen over persoonlijke kenmerken van de schrijvers. Leeftijd, ziekte of mate van stress beïnvloeden namelijk grootte, helling en leesbaarheid van het schrift en snelheid van schrijven.

*Nationaal Schoolmuseum, Nieuwemarkt 1a, Rotterdam 010-4045425. Demonstratie handschriftanalyse za 29 mei 10-17u. Volw ƒ3,50, kind. tot 16 gratis, 65+ en stud. ƒ2,50