MUZIEK

Poulenc Festival

De honderdste geboortedag van de componist Francis Poulenc wordt in Den Haag gevierd met een Poulenc Festival dat drie concerten omvat waarvoor een passepartout wordt aangeboden. Op 2 juni 20u15 speelt in de Dr Anton Philipszaal de Franse pianist Pascal Rogé pianowerken van Poulenc. Op 4 juni 20u15 geven in dezelfde zaal het Residentie Orkest en het Nederlands Concertkoor uitvoeringen van Aubade, het Pianoconcert (solist: Pascal Rogé) en het Stabat Mater (soliste Anne-Sophie Schmidt). Op 5 juni 20u15 klinkt in de Nieuwe Kerk kamermuziek van Poulenc, uitgevoerd door Pascal Rogé en leden van het Residentie Orkest.

Haagse Muziek

De beroering in het Haagse muziekleven in de periode 1880 tot 1905, toen dirigent en componist Johannes Verhulst wel muziek uitvoerde van Clara Schumann, Brahms en Grieg maar niet van nieuwlichters als Berlioz, Liszt en Wagner, eindigend met het ontslag van Verhulst in 1886, wordt belicht in een serie concerten van het Ensemble PianVoce, dat werk uitvoert van beide kampen in het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank aan het Noordeinde 33. 30 mei, 13 juni en 27 juni 16u. Inl en res 070-3504733.

Steim

De studio voor elektronische muziek Steim, Achtergracht 19 in Amsterdam, houdt 29 mei van 11-18u open dag. Er zijn demonstraties van softwareprogramma`s, men kan spelen op Steims Electro Piepen Club en kinderen kunnen genieten van `warme, sensuele, extatische en levende elektronische instrumenten als het Dierensymfonie Web, de Elektrische baby Spiegel, de Geluierstoel, het Kraakpieppodium en de DansOmatiek'.

Clavecimbel

De Haarlemse Clavecimbel Dagen vinden 28 en 29 mei plaats in de Doopsgezinde kerk, Peuzelaarsteeg 3, ingang Frankestraat. Op 28 mei 13u30 is er een studiedag `Fantasie en vrije vormen' en 20u is er een concert met de uitslag van een compositiewedstrijd voor amateurs met uitvoering van de ingezonden composities. Op 29 mei is er van 10-17u een concours voor amateur=clavecinisten van alle leeftijden. Clavecinist Richard Egarr en luitist en theorbespeler Fred Jacobs geven om 20u een slotconcert.

Nieuw Vocaal Ensemble

Het Nieuw Vocaal Ensemble Amsterdam geeft olv Dick Hollander op 30 mei 16u in de Waalse kerk op het Walenpleintje bij de OZ Achterburgwal 159 in Amsterdam een uitvoering van werk van Claudio Monteverdi, Georg Philipp Telemann en Vic Nees.

Schelde Jazzfestival

Ook dit jaar speelt dit festival zich vooral af in Jazzclub Porgy & Bess met 27 mei het kwintet van trompettist Roy Hargrove, 28 mei het Bart Joris/Dado Moroni kwartet en de Young Lions-Old Tigers Big Band, 29 mei het Frank Vaganee/Mike del Ferro kwartet en Ben Hermans New Cool Collective en 30 mei (15u) het Mike del Ferro trio met als gast Toots Thielemans. 27 t/m 30 mei Jazzclub Porgy and Bess Terneuzen.

Meer Jazz Festival

Op dit gratis toegankelijke festival zijn onder meer te horen: 28 mei Hans Dulfer en pianist Michiel Borstlap, op 29 mei vanaf 11u vibrafonist Frits Landesbergen, zangeres Lils Macintosh met de Beets Brothers, Rubata, het Dutch Jazz Orchestra en een achttal andere big bands en op 30 mei vanaf 13u de Uralsky Jazz Men en het trio Lex Jasper met Rita Reys. 28 t/m 30 mei Raadhuisplein Hoofddorp.

Drum Rhythm Festival

Grooven in de gashouder en andere locaties op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek, met onder meer Lauryn Hill, Black Eyed Peas, Baaba Maal, Salif Keita, Dillinja, DJ Jazzy Jeff (28 mei), Orbital, Lamb, Urban Dance Squad, Prince Buster, Jimi Tenor, Maceo Parker, Carl Craig en Postmen (29 mei).

Brandy

Bekend van haar duet The boy is mine met Monica, maar ook solo een r&b-ster om rekening mee te houden. 30 mei Ahoy, Rotterdam.