Moonstruck

Waarom zitten mannen achter vrouwen aan? En wat heeft de maan daarmee te maken?

Moonstruck (1987) gaat over de Amerikaans-Italiaanse familie Castorini. Trouw en ontrouw zijn er goede bekenden en het ingesleten familieleven voltrekt zich volgens geruststellende voorspelbaarheid. Pa heeft een vriendin en de aanstaande schoonzoon kan zich maar niet losweken van zijn moeder. Gezellige ruzies en veel gevoel voor bijgeloof.

Knielen moet de sullige Johnny Cammareri daarom als hij de 37-jarige thuiswonende weduwe Loretta (Cher) een huwelijksaanzoek doet. ,,Loretta, ik verpest mijn pak.'' Knielen! Geen verlovingsring? ,,No Loretta, not my pinkyring.'' Echt wel die pinkring. Dit huwelijk zal jaren standhouden.

Als Johnny maar geen jongere broer had gehad. Al vijf jaar leeft hij in onmin met Ronny. En terwijl Johnny naar zijn stervende moeder in Sicilië afreist, probeert Loretta – met het oog op het aanstaande huwelijksfeest – vrede met broertje te sluiten. Het eerste telefoongesprek verloopt bemoedigend. Verbinding verbroken. Haar eerste indruk: ,,Wat een beest.''

En dat is hij. Ronny werkt als een beest, eet als een beest en heeft het analytisch vermogen van een beest. ,,Weet je het van mij?'' vraagt hij aan Cher als ze hem opzoekt in de bakkerij waar hij werkt. Groot, gespierd en bezweet trekt hij vinger voor vinger de handschoen uit. Vijf jaar geleden kocht Johnny bij hem een brood. Ronny keek even de andere kant op en zijn hand kwam in de snijmachine. Zie hier de oorzaak van de al vijf jaar durende vete. Hoezo kon Johhny daar niets aan doen? Het beest breekt los, vecht tegen zijn eigen hand en huilt: I lost my hand, I lost my bride. Johnny has his hand, Johnny has his bride. Om daarna met de staart tussen de benen te ijlen dat het een tijdje duurt voordat een man zijn one dream of hapiness opgeeft.

Dit is Nicolas Cage zoals hij zijn moet. Een gekweld beest dat smeekt om niet getemd te worden omdat hij al zo mak als een lammetje is. Dramatisch, wanhopig, naïef, doordrongen van de diepte van de liefde, maar tegelijkertijd ongekend nuchter. In de vrieskou legt hij Loretta met een rauw fluisterende stem uit waarom mannen achter vrouwen aanzitten. Om zichzelf in de ellende te storten, het hart te breken en de verkeerde personen lief te hebben. Maar genoeg. Now, will you come upstairs with me and GET in my bed.

Moonstruck (Norman Jewison, VS, 1987), Net5, 20.30-22.25u.

    • Monique Snoeijen