Minister Colombia stapt op uit protest tegen concessies

De Colombiaanse minister van Defensie, Rodrigo Llorada, is gistermiddag opgestapt uit onvrede over de wijze waarop president Pastrana onderhandelt met de marxistische rebellen van de FARC. Llorada vindt dat Pastrana te veel concessies doet aan de rebellen.

Het plotselinge vertrek van de burgerminister Llorada, die zowel bij het leger als bij de linkse guerrilla veel respect geniet, heeft een crisis veroorzaakt in het Colombiaanse leger. Naar verluidt hebben tien generaals in het kielzog van Llorada hun ontslag aangeboden.

Struikelblok vormt een besluit van Pastrana in november om het Colombiaanse leger terug te trekken uit een gebied ter grootte van Zwitserland en het gebied over te dragen aan de guerrilla. Pastrana hoopte dat dit blijk van goede wil het fragiele vredesproces zou bespoedigen.

Colombia is al decennia lang verwikkeld in een burgeroorlog tussen de FARC, het leger en extreemrechtse paramilitairen.

`FARClandia', zoals het voor de FARC veilige gebied in de volksmond wordt genoemd, zou aanvankelijk tijdelijk aan de rebellen worden toegewezen. Maar vorige week zei een van de vredesonderhandelaars van de regering dat het gebied in handen van de FARC blijft, zolang de onderhandelingen maar blijven doorgaan.

Onacceptabel, vindt Llorada, die betwijfelt of de FARC oprecht bereidt is een einde te maken aan het bloedige conflict dat tot nu toe meer dan 35.000 levens heeft geëist.

De rebellen ,,bereiden zich eerder voor op oorlog dan op vrede'', zei Pastrana gisteren. De FARC weigert de wapens neer te leggen en ontvoert nog steeds geregeld mensen voor losgeld, een belangrijke inkomstenbron.

Door het vertrek van Llorada zijn twijfels onstaan over de steun voor de vredesinitiatieven van Pastrana van het leger en het conservatieve establishment, voor wie Lloreda, een sleutelfiguur in de regering, de garantie vormde dat Pastrana hun belangen niet te grabbel zou gooien.

Pastrana hield gisteravond spoedberaad met de legerleiding, die daarop verklaarde trouw te zullen blijven aan Pastrana en de grondwet. Pastrana heeft gezegd ,,volledig vertrouwen'' te hebben in de militairen. (Reuters, AP)