Koerdische partijen zijn nog verdeeld

Het Koerdisch Nationaal Congres, dat afgelopen maandag in Amsterdam werd opgericht en sindsdien in vergadering is, worstelt met een slotverklaring. De verschillende Koerdische partijen kunnen het niet eens worden over een gezamenlijke koers.

Waarover verschil van mening bestaat wordt niet bekendgemaakt. Sinds de opening, afgelopen maandag, vergaderen de congresleden op een geheime plaats. Het Koerdisch Nationaal Congres is een inititatief van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

In 1995 richtte de PKK al het Koerdisch Parlement in ballingschap op, dat de Koerden in Zuid-Oost Turkije moet vertegenwoordigen. Met de oprichting van het Koerdisch Nationaal Congres moet een politiek forum worden geschapen waarop alle Koerdische partijen, ook die uit Syrië, Irak en Iran, zijn vertegenwoordigd. Afgelopen maandag zei Yashal Kaya, voorzitter van het Koerdisch parlement in ballingschap, dat het congres er naar streeft de (vaak gewapende) conflicten tussen de verschillende partijen op te lossen. De belangrijkste andere Koerdische spelers, zoals de Iraakse KDP en PUK, en de Iraanse PDK, nemen echter geen deel aan het congres.

Tijdens een persconferentie riep Abdulrahman Çadircî, vice-voorzitter van de politieke arm van de PKK, ,,de andere partijen'' dan ook op zich alsnog aan te sluiten. Maar ook binnen de partijen die wel zijn vertegenwoordigd in het congres is het moeilijk om tot overeenstemming te komen.

Tot nu toe is men het alleen eens geworden over een verklaring over de Koerdische taal, religie en de etnische minderheden in het Koerdische gebied. Agit Helbest, medewerker van het Koerdisch Informatie Centrum dat geldt als een spreekbuis van de PKK, is echter niet pessimistisch over een de goede afloop. ,,Het belangrijkste is dat er nog nooit zoveel Koerden bij elkaar gekomen zijn. De beslissing om ons te verenigen in een congres, is genomen. Het precies uitwerken van het programma kost nu eenmaal tijd.''

Afgelopen maandag besliste het congres om PKK-leider Öcalan te benoemen tot erelid. Komende maandag begint in Turkije het proces tegen Öcalan. Hij staat terecht wegens hoogverraad.