KLM wil zangvogels en papegaaien niet doden

De KLM is in conflict gekomen met de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV). De luchtvaartmaatschappij weigert twee dwergpapegaaien en acht zangvogels af te maken die gisteren in de handbagages van passagiers zijn gevonden.

De RVV heeft de KLM een ultimatum gesteld om vandaag voor half drie te regelen dat de dieren worden teruggestuurd naar het land van herkomst of een ander land buiten de Europese Unie. Anders moeten ze waarschijnlijk worden afgemaakt. ,,Daar zullen we niet aan meewerken. Wij zijn burgelijk ongehoorzaam'', zegt een KLM-woordvoerder.

Het conflict is het gevolg van de affaire rond de 440 eekhoorns die de KLM ruim een maand geleden afmaakte. Toen dat bekend werd, kreeg de KLM een golf van verontwaardiging over zich heen. De maatschappij besloot daarop om voorlopig geen kleine dieren mee te vervoeren en voortaan geen dieren meer af te maken, ook al was dat in opdracht van de RVV.

De dwergpapegaaien werden aangetroffen op een vlucht uit Shanghai, de zangvogels kwamen uit Paramaribo. Passagiers probeerden de beesten te smokkelen. De vereiste gezondheidspapieren ontbraken.

De dieren bevinden zich nu in het dierenhotel van de KLM. Volgens het ministerie van Landbouw is de KLM verplicht de dieren af te maken, mocht de RVV hiertoe opdracht geven.