`Ir. Frits' is spin in het web van kabelfusie

Bij de fusie van de kabelbedrijven Draka en NKF speelt ir. Frits Fentener van Vlissingen een cruciale rol.

Een van de stilste spinnen in het web van het Nederlandse bedrijfsleven deed gisteren opeens van zich spreken. Ir. Frits Fentener van Vlissingen, voormalig topman van het familiebedrijf SHV (1974-1984) en sindsdien particuliere investeerder, is de grootste aandeelhouder van de kabelbedrijven Draka en NKF die gisteren een fusie aankondigden.

Toen Fentener van Vlissingen zich drie jaar geleden onverwacht als de grootste belegger (10 procent) in NKF ontpopte, wilden hij en de Draka-directie nog niets weten van een combinatie met Draka. In dat bedrijf is hij, sinds de verzelfstandiging uit Philips, ook de grootste aandeelhouder (ruim 30 procent). NKF en Draka zaten eerder ook al bij elkaar, toen als onderdelen van Philips, dat de twee concerns in de jaren tachtig afstootte.

F.H. Fentener van Vlissingen (1933), opgeleid als fysisch chemicus, is de oudste van drie broers die het familiebedrijf SHV (energie, Makro-winkels buiten Europa) controleren. Op de lijst met hoofdfuncties van de meeste raden van commissarissen waarin hij zit wordt hij simpelweg aangeduid als directeur van Flint Holding, zijn particuliere investeringsmaatschappij. Flint is ,,de samenballing van mijn vermogen'', waarvan zijn belang in SHV één van de belangrijkste bestanddelen is, zei hij in 1986 in een interview.

Hij is een tanige man, doorgaans zongebruind: zeezeilen is een van zijn passies, naast ondernemen en investeren. Zijn privé vermogen maakt hem tot een uitzondering tussen andere machtige mannen in Nederland. De anderen zijn of waren gesalarieerde managers. Fentener van Vlissingen is ook mede-eigenaar.

Op hun lijst van de 101 meest invloedrijke mannen en vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven plaatsen de publicisten M. Metze en J. van Hezewijk Fentener van Vlissingen op nummer zes. Hij is commissaris bij industriële giganten als Akzo Nobel (net als zijn grootvader, die eveneens de voorletters F.H. had), bij ABN Amro en hij is adviseur van de directie van Unilever en president-commissaris van voedingsbedrijf CSM.

Daarnaast heeft hij commissariaten bij de bedrijven waarin hij investeert, zoals Draka. Hij gaat op het oog soepel om met de wisselende standpunten en rollen die zo'n scala aan functies oplegt. Bij CSM, dat zeggenschap van beleggers traditioneel beknotte, steunt hij die inperking. Als aandeelhouder in andere ondernemingen staat zijn aandeelhoudersbelang echter voorop. Zo is hij een van de kernaandeelhouders van het kleine industriële bedrijf Diamond Tools, dat vorig jaar een Hollands taboe doorbrak met een (later overtroefd) vijandig bod op de grotere aan de beurs genoteerde concurrent Flexovit.

In de top 500 van rijkste Nederlanders die Quote vorig jaar publiceerde staat de familie Fentener van Vlissingen nummer één met een geschat vermogen van 8,5 miljard gulden. Dat bedrag is hoofdzakelijk gebaseerd op het meerderheidsbelang van de familie in SHV. Aan een verdeling van het vermogen over de drie broers waagt het maandblad zich niet.

Van de media moet hij niet veel hebben. Interviews waarin zijn naam en zijn rijkdom vallen zorgen steevast voor verdachte bewegingen in zijn omgeving, zo meldt zijn bewakingsdienst hem. Amsterdamse krakers brachten in de jaren tachtig een keer vernielingen toe aan zijn villa, En hij vindt het vervelend dat zijn kinderen, die een eigen leven en carrière moeten hebben, belast kunnen worden door hun omgeving om de citaten van hun vader. ,,Ik heb dat destijds zelf sterk bij leeftijdsgenoten gevoeld: jaloezie, omdat ze dachten dat ik er wel zou komen zonder dat ik mijn best hoefde te doen'', zei hij in eerder genoemd interview.

Inmiddels stijgt zijn oudste dochter, na werk in de advieswereld, in de rangen van SHV, waar zij belast is met de portefeuille bedrijfsontwikkeling. Annemiek Fentener van Vlissingen is ook commissaris bij het beursfonds Ubbink (bouw- en tuinproducten), waarin Flint Holding met enkele gelieerde beleggers 32 procent van de aandelen heeft.

De oud-SHV-topman in 1986: ,,De emancipatie van de vrouw is nog niet zo ver dat het voorstelbaar is dat de leiding van zo'n groot bedrijf in handen komt van een van mijn dochters. Ik vind dat overigens een omissie, maar ik zie dat toch nog een hele tijd duren voordat zoiets geaccepteerd is.''

    • Menno Tamminga