Internationale beurzen

LONDEN

De Britse effectenbeurs verspeelde vanochtend een aanvankelijke winst van bijna een procent. Handelaren weten de zwakte aan het gebrek aan kopers die wilden doorzetten. Bovendien verwachtten de meesten dat Wall Street met verlies zou gaan openen. Tegen het middaguur stond de FT100-index met een winstje van 3 punten (0,05 procent) op 6239,8. Supermarktketen Tesco stond op flinke winst na een krachtige koopaanbeveling van effectenhuis Warburg.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt kwam vanochtend eveneens nauwelijks van zijn plaats. Rond het middaguur stond de DAX-index met een winst van 8,56 punten (0,17 procent) op 5169,0. ,,We geloven niet echt in de winst van Wall Street,'' zei een handelaar. ,,Die was het gevolg van de winst van een beperkt aantal aandelen, de markt droeg het niet in de volle breedte.''

PARIJS

In Parijs maakten beleggers zich zorgen over de zwakke euro. Niettemin deed zich een lichte stijging voor, als gevolg van de winst op Wall Street de dag tevoren. De CAC40-index steeg 9,61 punten (0,22 procent) naar 4386,29.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio beleefde vandaag een ongeanimeerde handelssessie. Geïnspireerd door de positieve stemming op Wall Street opende de Nikkei-index hoger. De Japanse beursgraadmeter sloot uiteindelijk echter 53,33 punten ofwel 0,3 procent lager op 16.177,19 punten. De meeste andere beurzen in het Verre Oosten lagen er verdeeld bij.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn na vier dagen van dalingen omhoog gegaan. De Dow Jones-index steeg gisteren met 171,07 punten tot 10.702,16.

De hele dag stond Wall Street op winst, waarbij vooral in het laatste halfuur de koersen hard naar boven gingen. Voordat de handel begon, werd bekend dat de Amerikaanse fabrikanten van duurzame goederen in april 2,3 procent minder orders hebben binnengekregen dan in maart. Gerekend was op een toeneming met 0,5 procent. De nu gepubliceerde daling verkleint de kans op een renteverhoging in de VS, zodat de beleggers weer durfden kopen.

De financiële waarden waren in trek, niet in de laatste plaats doordat opnieuw geruchten de ronde deden dat Merill Lynch fuseert met Chase Mahattan. Ook de olie-aandelen lagen er goed bij. Verder waren technologiefondsen in herstel, waarbij IBM met een koersstijging van bijna 6,5 procent tot de koplopers behoorde.