ING verliezer op flauw Damrak

Op de Amsterdamse effectenbeurs was ING vanmiddag de belangrijkste verliezer. Over het eerste kwartaal liet de bankverzekeraar een winstdaling van 12 procent zien. Dat werd gestraft met een koersval van ruim één procent op 52,45 euro. Naar de cijfers was de hele ochtend met spanning uitgekeken. De koers van ING steeg aanvankelijk een beetje, om vlak voor de bekendmaking van de resultaten terug te vallen.

De waarschuwende woorden over de inflatie die president Wellink van de Nederlandse Bank gisteren sprak hadden vanochtend weinig effect op het Damrak. De Amsterdamse effectenbeurs opende positief, maar zakte vrij snel weer terug. Rond het middaguur noteerde de toonaangevende AEX-index een klein plusje van nog geen vol punt op 560,52 punten.

De omzetten waren heel dun, constateerde een handelaar. ,,We hebben te maken met een beetje nerveuze markt. Wellinks uitlatingen wekken wat terughoudendheid op.''

Ook het herstel van Wall Street, gisteren, kon de markt niet echt inspireren. Handelaren noemden de stijging van de Dow Jones niet overtuigend. Ze vrezen dat de winst van de Amerikaanse beurs, die vaak richtinggevend is voor Europa, vanmiddag niet zal doorzetten.

Philips herstelde zich enigszins in navolging van Wall Street, waar de technologiefondsen gisteren flink stegen. Het fonds dikte 1,45 aan tot 83,20 euro. Philips trok ook ASML en Baan mee omhoog. Grootste daler was DSM, dat 95 eurocent liet liggen op 90,30.

Na de gerechtelijke uitspraak die de verdediging van het Italiaanse Gucci tegen overname door de Franse concurrent LVMH billijkt, verloor Gucci 2 procent van zijn waarde. VNU profiteerde nog van het dinsdag aangekondigde samenwerkingsverband met het Amerikaanse Netscape. De uitgever steeg 0,70 op 41,55 euro.