GALERIE

KunstRAI

De KunstRAI is dit jaar weer groter dan ooit. Op de vijftiende editie van de breed opgezette manifestatie voor moderne en hedendaagse kunst tonen ruim 160 galeries uit binnen- en buitenland de meest uiteenlopende kunstwerken. Dit jaar wordt voor de tweede maal de aanmoedigingsprijs West Art of Now Award uitgereikt aan een veelbelovend jonge kunstenaar. Daarnaast geeft het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst een overzicht van jong talent op de presentatie `Uitgelicht'. De KunstRAI wordt geopend op 1 juni om 18u en is t/m 6 juni te zien. Dag 11-19u (do 11-22u).

Faling/Failure

Op de door Begoña Muñoz georganiseerde tentoonstelling Faling/Failure in W139 staat `het falen' als wezenlijk onderdeel van het kunstenaarsschap centraal. Muñoz benaderde een 25-tal kunstenaars met de vraag haar te vertellen over gefaalde kunstwerken. Zo ontstond een tentoonstelling vol teksten, acties, voorstellen, faliekante mislukkingen en intenties, in de kiem gesmoord of afgeblazen door anderen. Met werk van o.a. Emmanuelle Antille, Otto Berchem, Anna Best, Owen Oppenheimer en Vera Weisgerber. T/m 20 juni, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Skulls

De schedel is al eeuwenlang een veelgebruikt motief in de schilderkunst, als onderdeel van het vanitas-stilleven of afgebeeld aan de voet van het kruis. Op de tentoonstelling Skulls in Galerie Barbara Farber-Rob Jurka tonen hedendaagse kunstenaars hun fascinatie voor de schedel. Opmaat voor de expositie is het beeld Zwarte hond en tv, met schedel, rog en konijnen (1993) van Erik Andriesse, Guido Geelen en Marc Mulders. Tevens is werk te zien van Gijs Assmann, Reinoud van Vught, Ronald Zuurmond, Mathieu Meyers en Paul van Dongen. 29 mei t/m 26 juni, Singel 28, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Watertoren

In de Vlissingse watertoren zijn vijf solotentoonstellingen van internationale kunstenaars te zien. Johan van Geluwe (België) plaatste in en rondom het waterreservoir teksten die ingaan op de Zeeuwse geschiedenis, Tine Haase (Duitsland) maakt functionele sculpturen van industriële materialen, Kathy Hoyer (USA) laat haar met de computer bewerkte foto's zien, Johan Tahon (België) toont twee witte mensbeelden in de schemerige reinwaterkelder en Hendrik-xs (Nederland) exposeert video en sculpturen in de kabinetten op het Entresol. T/m 4 juli, Vlissingsestraat 239, Oost-Souburg. Vr t/m zo 12-17u.

En verder

Schilderijen en tekeningen van Felix Droese t/m 12 juni in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; Fotowerken van Gerald van der Kaap t/m 5 juni in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam; Ira Bartell in The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, Amsterdam; Schilderijen en tekeningen van Freark van der Wal t/m 20 juni bij Stichting Galerie de Boer-Waalkens, Hoofdweg 39, Finsterwolde; De tentoonstelling `Tijdsbestek' met werk van Jos van Gessel, Mouchette, Boudewijn Corstiaensen en Erzsébet Berveldt is t/m 27 juni in het CBK Nijmegen, Oude Haven 102, Nijmegen; Beeld en van Theo Niermeijer t/m 13 juni in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond.