FEITEN

Indonesië in feiten en cijfers:

Oppervlakte Totaal:

1.919.440 vierkante kilometer (47 keer Nederland), waarvan 1.826.440 vierkante kilometer land en 93.000 vierkante kilometer water. De kustlijn is 54.716 km lang. Tweeënzestig procent van het land bestaat uit bossen.

Klimaat

Tropisch: warm en vochtig. In de hooglanden is het klimaat gematigder.

Natuurlijke rijkdommen

Olie, tin, aardgas, nikkel, hout, bauxiet, koper, kolen, goud en zilver.

Naam

Republik Indonesia. Eerst gebruikt door de Britse etnoloog G.R. Logan in 1850. Afgeleid van het Latijnse India en het Griekse nèsos (eiland). Betekent Indisch archipel. Indonesië bestaat uit 13.677 eilanden, waarvan meer dan 6.000 bewoond .

Bevolking

Bijna 213 miljoen mensen volgens schatting van een jaar geleden. De bevolking neemt jaarlijks met 1,49 procent toe, meer dan drie miljoen mensen.

Etnische verdeling

Javanen maken 45 procent van de bevolking uit. Verder: Sundanezen 14 procent, Madurezen 7,5 procent, Maleiers 7,5 procent, overigen 26 procent (zoals Minangkabauers, Atjehers, Buginezen, Baliërs en Papoea's.)

Religieuze verdeling

De overgrote meerderheid van de bevolking hangt de soennitische richting binnen de islam aan: 87 procent. Verder: protestanten 6 procent, rooms-katholieken 3 procent, hindoes 2 procent, boeddhisten 1 procent, overigen 1 procent. De grondwet garandeert vrijheid van godsdienst