Dirigent van radio-orkest Jos Cleber overleden

Jos Cleber, oprichter en dirigent van het radio-orkest De Zaaiers, is vorige vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn dood is pas vandaag bekendgemaakt, na een begrafenis in besloten kring.

Na een opleiding aan het Maastrichts Muzieklyceum en het conservatorium van Luik, was Cleber korte tijd als trombonist verbonden aan het Maastrichts Stedelijk Orkest. In 1939 vertrok hij naar Hilversum, waar hij als trombonist, violist en arrangeur werkte voor diverse amusementsorkesten van de radio. Na de oorlog richtte hij in Djakarta een radio-orkest op. In 1952 begon hij voor de AVRO met het orkest De Zaaiers, dat in de jaren vijftig en zestig honderden radio-uitzendingen verzorgde. Tevens leidde Cleber het Cosmopolitain-orkest, waarin De Zaaiers werden versterkt met een grote strijkersgroep. Ook maakte hij veel plaatopnamen, waaronder het door hem gecomponeerde succesliedje De postkoets, en muziek voor films als Kermis in de regen.

Na de opheffing van het orkest werkte Jos Cleber nog veertien jaar lang als producer voor het tv-programma Jonge mensen op weg naar het concertpodium. In 1981 ging hij met pensioen.