Crisis in Suriname: `dubbele hoofdpijn'

Bezorgde Surinamers in Nederland sturen en masse hulpgoederen naar familie en vrienden in Suriname. Transportbedrijven varen er wel bij. ,,De crisis is maar pas begonnen.''

De val van de Surinaamse gulden heeft ook consequenties in Nederland. Het aantal pakketten dat de laatste weken naar Suriname is verzonden, is fors gestegen. Verdubbeld zelfs, meent Ali Abdoel Gafoer (38), eigenaar van het Rotterdamse transportbedrijf Suriname Service Line. ,,Normaal gesproken zijn er zo'n 250 pakketten per zending, nu twee keer zoveel. Het stijgt ontzettend, en de crisis is maar pas begonnen.''

Ook Harry Soekhoe van SME Shipping in Rotterdam zag het aantal verzonden pakketten verdubbelen. Vooral op de dagen dat de luchtpostzendingen sluiten, staat het pand vol met mensen. Volgens Gafoer is er dit jaar sowieso al een stijging van het aantal zendingen in verband met het naderende millennium. Maar vooral de afgelopen drie weken sturen Surinamers extra veel pakketten.

Iedere donderdag en zondag vertrekt er een vliegtuig met goederen naar Suriname. Een pakket versturen via luchtpost kost zes gulden per kilo. Per boot - er gaan er drie per maand - hangen de kosten af van het volume van de doos.

De dichtgeplakte dozen staan tegen de etalageruit van het bedrijf manshoog opgestapeld te wachten op verzending. De inhoud bestaat voornamelijk uit levensmiddelen en kleding. Daarnaast vervoert het transportbedrijf ook huishoudelijke apparaten, fietsen en auto's. Tussen de dozen staan twee ingesealde koelkasten. Onbetaalbaar in Suriname, weet Gafoer. ,,Mensen die hier een koelkast wegdoen, sturen hem vaak naar hun familie.''

Momenteel zijn levensmiddelen volgens Gafoer moeilijk te krijgen in Suriname, omdat de winkels dicht zijn. ,,Winkeliers wachten tot de koers is gestabiliseerd. De ene dag betalen ze nog 650 gulden voor een product en de volgende dag al 850. Die veranderende koers wekt irritaties bij de mensen jegens de winkeliers.''

De mensen zijn ongerust, dat is volgens Soekhoe duidelijk te merken. Soms lopen de emoties hoog op. ,,Mensen staan te huilen in de zaak. Vanochtend had ik een man met bibberende stem aan de telefoon die zei: `alsjeblieft, neem mijn pakket mee, mijn vrouw is in Suriname en ze heeft daar niets'.''

Surinamers zijn altijd sociaal, zegt Gafoer. ,,Bijna iedereen heeft familie in Suriname die het slecht heeft. Wij hebben het hier goed, dus waarom zouden we hen dan niet helpen?'' Soekhoe beaamt dit. Het zit in de mentaliteit, meent hij. ,,Je moet waken over je familie. Als ze daar hoofdpijn hebben, lopen ze hier bij wijze van spreken met een dubbele hoofdpijn.''