Cipollini opnieuw superieur in sprintduel

Mario Cipollini heeft gisteren zijn derde etappezege geboekt in de Ronde van Italië. De Italiaanse rassprinter was na de twaalfde rit, van Cesenatico naar Sassuolo over 168 kilometer, in de sprint sneller dan zijn landgenoot Ivan Quaranta en Jeroen Blijlevens. Hij blijft dus voorlopig op twee zeges steken. ,,Cipollini was gewoon te snel vandaag'', erkende de Brabantse sprinter. ,,Ik zat bovendien niet in een ideale positie, ik zat kort voor de finish opgesloten. Ik kon geen kant op en was dus kansloos.''

Cipollini grijnzend van oor tot oor: ,,Ik heb goed op Blijlevens gelet. Ik wist dat hij aasde op z'n derde overwinning. Maar ik wilde per se winnen en was heel geconcentreerd en alert. Dit was waarschijnlijk mijn laatste kans op een zege in deze ronde.'' De Fransman Laurent Jalabert blijft klassementsleider. Net als eerder in de Ronde werden gisteren vóór de start ook weer onaangekondigde bloedcontroles gehouden. Dit keer waren de formaties van Saeco (de ploeg van Cipollini), Mapei en Mercatone Uno (met kopman Marco Pantani) aan de beurt. Er werd niets verdachts aangetroffen.

De koninginnerit in Olympia's Tour bracht gisteren geen duidelijkheid in het algemeen klassement. De zege in Buchten was voor Wally Buurstede, de oranje leiderstrui bleef om de schouders van Marcel Duijn. De renner van Rabobank was echter boos. Hij voelde zich benadeeld door de jury, die de wedstrijd in de beslissende fase noodgedwongen stillegde. Vier koplopers hadden de Walemerberg beklommen en waren op weg naar de Cauberg toen zij opeens een andere groep renners onder wie klassementsleider Duijn voor zich uit zagen rijden. Die groep en ook 22 anderen, die daar achter het peloton vormden, hadden ongewild een sluiproute genomen nadat een voorrijder een afslag had gemist.

De kopgroep was boos; hun voorsprong mochten ze behouden maar het viertal had wel tien kilometer meer in de benen. Bij de achtervolgers baalde Duijn, die bij de neutralisatie weer werd verenigd met een aantal concurrenten. ,,We waren met vijf man op jacht naar de kopgroep. Toen alles werd stilgelegd, kon iedereen nog voor de Cauberg even op adem komen.''