China `heeft niet in VS gespioneerd'

Peking heeft woedend gereageerd op de beschuldiging dat China op grote schaal geheime Amerikaanse militaire informatie heeft gestolen voor de modernisering van zijn nucleaire wapens.

De Chinese staatsmedia schrijven vandaag dat de aantijgingen, vervat in het deze week verschenen rapport van een Congrescommissie, gebaseerd zijn op ,,pure fantasie''. Het rapport, dat zou zijn voortgekomen uit ,,heimelijke politieke beweegredenen'' is ,,een poging om anti-Chinese gevoelens aan te wakkeren'', aldus een verklaring van de Chinese ambassade in de VS in het dagblad China Daily.

Volgens het rapport heeft China de afgelopen 20 jaar systematisch geheime informatie van de Amerikaanse defensie-industrie gestolen. ,,China heeft op grond van zelfstandig onderzoek een beperkt nucleair wapenarsenaal ontwikkeld'', aldus de reactie van de ambassade in de VS. ,,Het doel van ons wapenapparaat is uitsluitend defensief.''

Yan Xuetong van het Instituut voor Contemporaine Internationale Betrekkingen in Peking schrijft in de China Daily: ,,Als de Amerikaanse inlichtingendienst zo goed op de hoogte is van de technologieën die de laatste jaren door Chinese nucleaire specialisten zijn eigen gemaakt, dan bewijst dat in de eerste plaats dat de VS in China hebben gespioneerd.'' De Chinese media schrijven ook dat het voor ,,ieder weldenkend mens'' duidelijk is dat het rapport geen waarde heeft omdat het is gebaseerd op bevindingen gedaan door de Amerikaanse inlichtingendienst. Een journalist van het dagblad Guangmin Daily wijst erop dat de informatie in het rapport afkomstig is van dezelfde instelling die verantwoordelijk is geweest voor het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado, begin deze maand. ,,Onze geheime nucleaire installaties weten ze precies te vinden, maar onze ambassade in Belgrado niet. Wat moeten we geloven?''

Volgens Peking willen boze krachten in het Westen de Chinees-Amerikaanse verstandhouding saboteren. Sinds het succesvolle bezoek van president Clinton aan China vorige zomer, zijn de betrekkingen tussen beide landen sterk bekoeld.