CHEROKEE

Hedendaagse soul kent twee subgenres: de min of meer electronische r & b en de meer traditionele new classic soul. De meeste soulzangers beperken zich tot een van de twee genres, maar de Amerikaanse Cherokee, die komend weekeinde optreedt op het Drum Rhythm Festival in Amsterdam, blijkt op haar verbluffende debuut-cd I Love You.. Me. even goed thuis in r & b als in new classic soul. Zo doen sommige van haar nummers, zoals `Ooh Wee Wee', denken aan een groep als TLC, en andere, zoals `Fictitiously', aan Erykah Badu.

Maar bovenal is (Voorheen) Prince hoorbaar op I Love You..Me, een invloed waar Cherokee overigens ruiterlijk voor uit komt. Net als (Voorheen) Prince gaat ze onbekommerd eclectisch te werk: niet alleen r & b en new classic soul, maar ook blues, hiphop, folk en jazz duiken op in haar zelfgeschreven en -geproduceerde nummers.

Alle tien nummers op dit debuut gaan over de liefde: I Love You ... Me is een verslag van een vrouw die zich bevrijdt van al te overheersende geliefde. Cherokee zingt hier mooi ingetogen over en bezondigt zich, anders dan veel andere soulzangeressen, niet aan een overdreven vertoon van virtuositeit. Maar al wordt Cherokee niet uitbundig, saai wordt I Love You... Me nooit: dank zij haar eclecticisme ontsnapt zij aan de monotonie, waaronder bijvoorbeeld het werk van Badu lijdt.

Cherokee: I Love You...Me. (RCA Records 07863 67541 2)

    • Bernard Hulsman