België

Combat du Lumeçon

Een gouden koets vol koorknapen, getrokken door zes paarden, moet de steile helling tussen de St-Waldetrudiskerk en de Grote Markt van Mons overbruggen zonder stil te staan. Als de koets onderweg onverhoopt stopt, zal de inwoners van de Waalse stad Mons volgend jaar groot onheil overkomen. Zodra de koets veilig terugkeert in de Sint-Waldetrudiskerk, verlaten Sint-Joris en de Draak het heiligdom aan de andere zijde. De Draak heeft een lijfwacht van duivels en wildemannen, terwijl Sint-Joris begeleid wordt door twaalf als hond verklede helpers. Precies om 12u30 treffen ze elkaar op de Grote Markt waarbij de menigte veren uit de drakenstaart probeert te trekken. De draak wint overigens nooit. Bergen, op zo 30 mei. Vertrek van de stoet met Gouden koets bij St-Waldetrudiskerk om 10u, Lumeçon-gevecht om 12u30 op de Grote Markt van Mons (Bergen). Inl 00-3265335580.

Demarches

Leuven beschikt niet over de ruimte om grote tentoonstellingen in te richten. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Leuven is een leuke wandelstad en bij grote projecten wordt een parcours uitgestippeld waarin kerken, universiteitszalen en het Stedelijk Museum zijn opgenomen. Demarches is zo'n route met hedendaagse kunst op onverwachte plekken. In de universiteitshal tonen twintig beeldschermen een video van schommelende meisjes. In de Predikherenkerk verwerkte Jean-Paul Mareschi op ontelbare papiertjes zijn angstdromen. Het leukste kunstwerk is wellicht de affiche van Michel François. Die hoeft u niet van de muur te rukken, maar kunt u gratis meenemen. Demarches, diverse locaties in Leuven, t/m 20 juni, di-zo 10-17u. Start bij Cultureel Centrum, Brusselsestraat 63, Leuven. 00-3216238427.

Enku

De boeddhistische monnik en genezer Enku trok eind 17de eeuw dwars door Japan. In de dorpen die hij bezocht sneed hij houten beeldjes die troost moesten bieden aan de onderdrukte boeren. Tot voor kort wisten allen enkele kenners van zijn bestaan. Nu gelden de sobere houtsnijwerken met de magische uitstraling als meesterwerken. De tentoonstelling biedt een contrast met de pracht en praal van de exposities rond de schilder Antoon Van Dyck, tijdgenoot van de monnik Enku. Ethnografisch Museum, Suikerrrui 19, Antwerpen. T/m 19 aug, di-zo, 10-18u. Inl 00-3270233799.

En verder

De Centrale Boekhandel verkoopt restanten voor spotprijzen op de boekenbeurs in het Bouwcentrum, Jan van Rijswijcklaan 191, Antwerpen 27 t/m 29 mei; The Young at Heart Chorus, Amerikaanse bejaarden zingen Presley, Talking Heads en Bob Dylan op 28 en 29 mei, 20u30 Nieuwpoorttheater, Gent, res 00-3292330000; Antoon van Dyck-tentoonstellingen in Antwerpen: res 00-3270233799, of in Nederland 020-6383989 (indiv bezoekers) en 070-4195542 (groepen min 15 personen).