Amsterdam tobt met vuilnis en zwerfvuil

In Amsterdam staakt de reiniging. Dit in het kader van de strijd voor een betere CAO voor ambtenaren.

De telefooncel op de hoek van de Leidsestraat en de Kerkstraat is tijdelijk buiten gebruik. Tenminste, voor wie niet bereid is over anderhalve meter opgestapelde vuilniszakken te klimmen, naar de geur te oordelen afkomstig van restaurants in de buurt. Een buurtbewoner heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om afstand te doen van zijn bedspiraal en matras. In de felle zon liggen ook nog uitgeperste sinaasappels te rotten.

Amsterdam stinkt. Zeker in de binnenstad waar het afval zich begint op te hopen. Vuilnisbakken puilen uit, afvalzakken liggen op grote bergen in de zon te broeien en de pleinen en straten liggen vol met zwerfvuil. De gemeenteambtenaren die actie voeren voor een betere CAO lijken met de staking van de reinigingsdiensten in de hoofdstad een sterk wapen in handen te hebben. Dat het vuilnis niet wordt opgehaald, leidt inmiddels tot veel overlast en ergernis. ,,Dat doen die jongens niet goed'', zegt de eigenaar van cadeauwinkel D=D in de Leidsestraat. ,,Ze moeten gewoon al het vuil voor de deuren van het stadhuis storten. Ja toch? Dat is pas een ludieke actie.''

,,Stank is niet gevaarlijk'', zegt een woordvoerder van de GG&GD. Gevaar voor de volksgezondheid is er nog niet. Daarvan is pas sprake als het vuil enkele weken op straat blijft liggen. Wellicht komen er extra ratten uit het riool, aldus de GG&GD, maar ook die zijn niet gevaarlijk. De GG&GD heeft wel de dienst ongediertebestrijding paraat voor het geval er op bepaalde plekken te veel ongedierte verschijnt. Ook de politie en de brandweer houden de situatie extra in gaten voor het geval de openbare orde en veiligheid in gevaar komt. Een ploeg vakbondsleden is bereid uit te rukken als de politie en brandweer hier om vraagt. Dat is inmiddels enkele keren gebeurd op plekken waar veel glas lag.

Op het Rembrandtplein draait de eigenaar van The Victory ontspannen zijn bestek in servetjes. Voor zijn terras een lege prullenbak. Elke maand betaalt hij vijfhonderd gulden voor het ophalen van zijn vuil en de abonneedienst van de reinigingsdienst draait wel door. Medewerkers van de particuliere reinigingsdienst Icova worden regelmatig aangeklampt, maar afspraak is dat het bedrijf geen besmet werk aanneemt.

Dinsdag gaan de stakers weer aan het werk. Vakbondsman H.Wegter verwacht dat de overlast daarna nog anderhalve week zal duren omdat het opruimen veel tijd kost. Op basis van vrijwilligheid zullen in de binnenstad pas vanaf 7 juni extra mensen worden ingezet.