AMBON

Vooral de situatie op het Molukse eiland Ambon, waar sinds januari dagelijks doden vallen bij gevechten tussen christenen en moslims, dreigt de eenheidsstaat Indonesië te verscheuren. Als diepere oorzaak voor de onberedeneerde moordpartijen waarbij mensen in stukken worden gehakt en in brand gestoken, wordt gewezen op de spanningen tussen autochtone Ambonezen en moslim-migranten uit Zuid-Sulawesi. Die laatsten kwamen de afgelopen tientallen jaren naar de Molukken en deden het nederige werk waar de Ambonezen zich veelal te goed voor voelden. Een andere van deze groep moslims stortte zich op de handel. Het ging hun zo goed, dat de oorspronkelijke bevolking zich gepasseerd voelde en zich tegen de moslim-migranten begon te verzetten. Het kwam tot uitbarstingen over en weer waarbij vele doden zijn gevallen. De furie op Ambon lijkt nu uitgeraasd maar de teruggekeerde rust tussen christenen en moslims is breekbaar, de situatie zeer geladen.

Christenen op Ambon verzamelen zich voor de ochtendmis in de Negeri Lama protestante kerk.

Foto AP Photo/Charles Dharapak