Zuid-Afrika gaat een broodje aap serveren

Apenworst, apenkotelet, broodje aap. Deze en andere lekkernijen staan binnenkort op het menu in Zuid-Afrika als de plannen voor een bavianenabattoir doorgaan. Zakenlieden in de plaats Warmbad, Noord Provincie, zeggen van de nood een deugd te willen maken door bavianen die de boeren tot last zijn te slachten. De wakkere handelaren dienden een aanvraag in voor een apenslachterij en kregen toestemming. Het plan is niet in goede aarde gevallen bij dierenbeschermers. Deze week had de bouw van het abattoir moeten beginnen, maar door de storm van protesten is dit nog even uitgesteld.

Initiatiefnemer Ollie Wehmeyer verdedigt de slachtplannen vurig onder verwijzing naar de economische voordelen. Op het Zuid-Afrikaanse platteland zwerven duizenden apen rond, met name bavianen, die grote schade aanrichten aan landbouwgewassen. Beter hen te slachten dan zomaar dood te schieten en te laten rotten, zo redeneert hij. Sentimentele argumenten wijst Wehmeyer van de hand. ,,Primaten hebben een hoog proteïnegehalte en worden veel gegeten in Centraal-Afrika.'' Bijkomend voordeel is volgens hem dat de slachterij werkgelegenheid oplevert in een gebied met hoge werkloosheid. De provinciale regering heeft ingestemd met de bouw van de slachterij, die een oppervlakte van 1.800 vierkante meter zou moeten hebben. De belangrijkste afzetmarkt voor de apenproducten zoekt men buiten de grenzen van Zuid-Afrika. Het vlees is bestemd voor andere Afrikaanse landen, zoals Congo, Kameroen en Gabon, waar aap eten heel normaal is. De geslachte aap levert ook nog andere handelswaar op. Sangoma's, de traditionele genezers in de Zuid-Afrikaanse townships, maken graag gebruik van apentanden, de vacht of het doodshoofd voor hun rituelen.

Dierenbeschermers hebben met verontwaardiging gereageerd op de plannen. ,,Ik dacht eerst dat het om een grap ging'', zegt Christine Cuch van de Vereniging voor Dierenbescherming, ,,maar we kwamen er snel achter dat het ernst is met de apenslachterij.'' Cuch: ,,Hoe is het mogelijk dat men in deze tijd nog met dergelijke ideeën kan komen? Een aap staat zo dicht bij de mens dat het opeten van het dier bijna neerkomt op kannibalisme.''

De Dierenbescherming heeft bij de regering scherp protest aangetekend. De organisatie hoopt dat van uitstel afstel komt; ze vreest dat de baviaan clandestiene handelswaar wordt.

    • Lolke van der Heide