Winst en boete voor Schalken in Parijs

De avond voor hun onderlinge duel op Roland Garros probeerde Paul Haarhuis zijn elf jaar jongere trainingsmaat Sjeng Schalken bij de Chinees nog een derde en vierde pilsje aan te smeren. Maar eenmaal op de nietige baan 7, het Nederlandse centrecourt van Parijs, was voor geintjes geen tijd meer. ,,Na de toss wenste ik Paul nog een prettige wedstrijd en daarna lustte ik hem rauw'', zei Schalken na afloop.

In een duel dat in de vierde set pas enerverend werd, boekte Schalken een verdiende zege, 6-2, 6-3, 4-6 en 6-3. Curieus was een incident in de laatste set waarvoor Schalken de hoofdscheidsrechter liet opdraven. Vlak nadat Haarhuis een tweede service uitsloeg, liet een ballenjongen een bal op de baan vallen. De scheidsrechter gaf een let en dat pikte Schalken niet. Nadat hij ook van de hoofdscheidsrechter ongelijk had gekregen, zwaaide de Limburger met zijn racket. Tot zijn eigen schrik vloog het racket het publiek in. Het kostte de winnaar een boete.

De ontgoochelde Haarhuis liet na de nederlaag tegen zijn trainingspartner doorschemeren dat het wel eens zijn laatste partij in het enkelspel kon zijn geweest. ,,Wellicht concentreer ik me voortaan louter op het dubbelspel.'' Jan Siemerink verloor in de eerste ronde van de Argentijn Guillermo Canas, 7-6, 4-6, 6-2 en 6-4. De 29-jarige service-volleyspecialist heeft zich erbij neergelegd dat zijn speltype ongeschikt is voor het trage gravel.

Seda Noorlander liet zich na een voortvarende start overrompelen door de eveneens uit Argentinië afkomstige Ines Gorrochategui, 3-6, 6-2 en 6-3. Van de tien Nederlandse deelnemers aan het tennistoernooi van Roland Garros zijn na de eerste ronde nog drie spelers over.