Voorkeur Continental voor alliantie KLM

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines sluit zich het liefst aan bij de luchtvaartalliantie van KLM, Northwest (VS) en Alitalia. De Amerikanen hopen verder dat ook Air France een partner wordt in het samenwerkingsverband Wings-alliance. ,,Wij kijken op dit moment niet naar een andere mogelijkheid'', bevestigt N. Britton, de Europese woordvoerder voor Continental. Wel onderstreept hij dat er nog gesprekken gaande zijn met de verschillende partijen. Britton verwacht niet eerder dan eind dit jaar een definitief besluit. Ook Air France hanteert dat tijdstip als richtlijn voor haar partnerkeuze.

Continental heeft al nauwe banden met KLM-partner Northwest, dat een aanzienlijk belang (15 procent van de aandelen, goed voor 51 procent van de stemmen) heeft in Continental. Northwest heeft echter toegezegd de eerstkomende tien jaar zijn dominante stemgewicht niet te gebruiken. De discussie over mogelijke toetreding komt op het moment dat Continental haar Europese netwerk verder uitbreidt. Zo vliegt het vanaf 16 juli dagelijks tussen Schiphol en New York/Newark. (ANP)