Vermeend somber over energiebelasting

Staatssecretaris Vermeend van Financiën verwacht niet dat de EU de eerstkomende jaren een uniforme belasting op energieproducten kan invoeren. Spanje en Ierland wezen gisteren een al sterk uitgekleed Duits voorstel van de hand. ,,Daarmee lijkt een Europese regeling voorlopig niet voor de hand te liggen'', aldus Vermeend.De discussie over een energieheffing sleept al jaren. Minder ontwikkelde EU-lidstaten als Spanje en Ierland vrezen dat zo'n belasting de economische vooruitgang zal afremmen. Ook de discussie over de invoering van een in alle landen geldende bronheffing op spaarrente zit nog in het slop. Belastingparadijs Luxemburg, dat wegens de geheimhoudingsplicht van banken veel Europees spaargeld aantrekt, vindt het voorgestelde percentage van 20 te hoog. (ANP)