`Van der Poel handelde met voorkennis'

Philips-bestuurder Arthur van der Poel heeft op de beurs gehandeld terwijl hij in het bezit was van koersgevoelige informatie. Dat vindt de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Een woordvoerder van deze toezichthouder op de effectenbeurs wil niet zeggen of aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie van het vermoeden van een strafbaar feit. ,,Maar in het algemeen doen wij aangifte bij het gebruik van koersgevoelige informatie'', aldus de STE.

Van der Poel verkocht vorige week dinsdag 4600 Philips-opties, kort voordat na sluiting van de beurs het vertrek van beoogd topman Roel Pieper bij het elektronicaconcern bekendgemaakt werd. De koers van het aandeel zakte de volgende dag op een gemiddeld hogere beurs. Philips verklaarde eerder dat Van der Poel ,,dacht dat de transactie geen enkel probleem zou opleveren. Het vertrek van Pieper was in zijn ogen geen koersgevoelige informatie.'' Ook de speciaal hiervoor bij Philips aangestelde compliance-officer zou zich niet tegen de transactie hebben verzet.

De STE vindt dat bestuurders ,,op het niveau van Van der Poel'' beter zouden moeten weten. ,,Het ging hier om de beoogde opvolger van Boonstra. Als het nou ging om iemand die al op pensioengerechtigde leeftijd was, is het een ander verhaal.'' Collega-bestuurder Willem de Kleuver verzilverde net als Van der Poel 28.100 opties. Hij deed dat echter een dag later, na de bekendmaking van het vertrek van Pieper. De aanbieding van Van der Poel en Philips om de transacties terug te draaien doet volgens de STE niets af aan de handeling.

    • Eenredeacteuren